Софија: Амбасадор Јовић гост Средње транспортне школе "Никола Јонков Валцаров“

13. јун 2024.
Амбасадор Републике Србије у Бугарској присуствовао је Дану Србије, који је организован на иницијативу ученика Средње транспортне школе "Никола Јонков Валцаров“ из Сливнице, општине која се налази у близини српске границе.

Ученици бугарске школе су приредили краћи културно уметнички програм, и гостима, међу којима су били и председник Општине Сливница Васко Стоилков, председник Скупштине Општине Сливница Милко Миланов и деца из пиротске Средње стручне школе, које је предводила директорка Марија Ћирић, представили знаменитости и лепоте Србије. 

Амбасадор Јовић је захвалио на дивној иницијативи и на прилици да се деца из две школе, две различите државе, упознају и створе услове за даља дружења и заједничке активности. Амбасадор је истакао да је посебно радостан јер је таква манифестација управо оно што би требало да се дешава свакодневно, указавши да су везе међу људима, међу народима, а посебно међу младим нараштајима различитих нација, можда и најважније за светлу будућност нашег региона.

Амбасадор је истакао да је "наш циљ, и Републике Србије и Републике Бугарске, да останете овде, у Србији, Бугарској. Путујте, образујте се на универзитетима, али се вратите. Без вас немамо будућност. Веома је важно успостављати везе између младих две земље, јер тако ћете се боље разумети, учићете једни од других, разбићете предрасуде, које још увек постоје. Када сте заједно, упознаћете се, када се упознате, разумећете се, а када се разумете међусобно, и ако буде неких мањих проблема, решићете их много лакше. Сада, са новим аутопутевима и у Србији и Бугарској, од Софије до Ниша се стиже за сат и 45 минута, до Београда за три сата и 45 минута. Србија ће до краја 2027. године направити брзе пруге. Имаћете најбоље услове да путујете, да се упознајете. Само остаје да нађете поводе који ће вас окупљати и овде и у Србији. Дружите се, учите, и пре свега будите добри људи, јер је то најважније у животу."