Sofija: Ambasador Jović gost Srednje transportne škole "Nikola Jonkov Valcarov“

13. jun 2024.
Ambasador Republike Srbije u Bugarskoj prisustvovao je Danu Srbije, koji je organizovan na inicijativu učenika Srednje transportne škole "Nikola Jonkov Valcarov“ iz Slivnice, opštine koja se nalazi u blizini srpske granice.

Učenici bugarske škole su priredili kraći kulturno umetnički program, i gostima, među kojima su bili i predsednik Opštine Slivnica Vasko Stoilkov, predsednik Skupštine Opštine Slivnica Milko Milanov i deca iz pirotske Srednje stručne škole, koje je predvodila direktorka Marija Ćirić, predstavili znamenitosti i lepote Srbije. 

Ambasador Jović je zahvalio na divnoj inicijativi i na prilici da se deca iz dve škole, dve različite države, upoznaju i stvore uslove za dalja druženja i zajedničke aktivnosti. Ambasador je istakao da je posebno radostan jer je takva manifestacija upravo ono što bi trebalo da se dešava svakodnevno, ukazavši da su veze među ljudima, među narodima, a posebno među mladim naraštajima različitih nacija, možda i najvažnije za svetlu budućnost našeg regiona.

Ambasador je istakao da je "naš cilj, i Republike Srbije i Republike Bugarske, da ostanete ovde, u Srbiji, Bugarskoj. Putujte, obrazujte se na univerzitetima, ali se vratite. Bez vas nemamo budućnost. Veoma je važno uspostavljati veze između mladih dve zemlje, jer tako ćete se bolje razumeti, učićete jedni od drugih, razbićete predrasude, koje još uvek postoje. Kada ste zajedno, upoznaćete se, kada se upoznate, razumećete se, a kada se razumete međusobno, i ako bude nekih manjih problema, rešićete ih mnogo lakše. Sada, sa novim autoputevima i u Srbiji i Bugarskoj, od Sofije do Niša se stiže za sat i 45 minuta, do Beograda za tri sata i 45 minuta. Srbija će do kraja 2027. godine napraviti brze pruge. Imaćete najbolje uslove da putujete, da se upoznajete. Samo ostaje da nađete povode koji će vas okupljati i ovde i u Srbiji. Družite se, učite, i pre svega budite dobri ljudi, jer je to najvažnije u životu."