Тркуља: Мањине су мостови сарадње наших држава

25. феб 2021.
Отрпавник послова Амбасаде Републике Србије у Хрватској Давор Тркуља рекао је да Србија показује спремност да на конструктиван начин помогне Србима у Хрватској, водећи се тиме да су мањине мостови сарадње наших држава.

„Политички представници Срба у Хрватској из редова СДСС су коалициони партнери у Влади хрватског премијера Пленковића, што отвара могућност активне борбе и залагања за статус и положај у хрватском друштву“, изјавио је Тркуља за „Дипломаси енд Комерс“ (Diplomacy and Commerce).

Србија је опредељена за јачање билатералних односа са Хрватском, казао је Тркуља, и додао да спремност држава да помогну једна другој када је најтеже буди оптимизам.

„Након земљотреса који је погодио Банију, Амбасада Републике Србије у Загребу обезбедила је уз помоћ донатора средства за куповину 25 стамбених контејнера, а конзулат у Вуковару два“, истакао је Тркуља.

Тркуља је навео да је помоћ упућена и од стране Владе Републике Србије, Града Београда, као и војвођанске владе, истакавши иницијативу уметника из Србије, који су спровели хуманитарну акцију „Уметници из Србије за Глину, Петрињу и Сисак – сликари и фотографи за становништво погођено земљотресом у Хрватској“, током које је продајом слика и фотографија прикупљена хуманитарна помоћ.

Према његовим речима, становништво Србије се више од месец дана вакцинише, а Србија се и даље налази на другом месту у Европи по стопи вакцинисаних, а у свету на петом.

„Поред добрих резултата Србију забрињава чињеница што у нашем региону друге земље још нису добиле ниједну дозу цепива. Како би помогла свом суседу Србија је 14. фебруара уручила 8.000 доза „Фајзера“ Северној Македонији“, казао је Тркуља.

Према речима председника Вучића, Србија ће уложити у нове погоне и опрему, како би задовољила све стандарде за производњу вакцина „Спутњик Ве“, које би се дистрибуирале у земље региона, као и у земље Европе, објаснио је Тркуља.