Trkulja: Manjine su mostovi saradnje naših država

25. Feb 2021.
Otrpavnik poslova Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj Davor Trkulja rekao je da Srbija pokazuje spremnost da na konstruktivan način pomogne Srbima u Hrvatskoj, vodeći se time da su manjine mostovi saradnje naših država.

„Politički predstavnici Srba u Hrvatskoj iz redova SDSS su koalicioni partneri u Vladi hrvatskog premijera Plenkovića, što otvara mogućnost aktivne borbe i zalaganja za status i položaj u hrvatskom društvu“, izjavio je Trkulja za „Diplomasi end Komers“ (Diplomacy and Commerce).

Srbija je opredeljena za jačanje bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, kazao je Trkulja, i dodao da spremnost država da pomognu jedna drugoj kada je najteže budi optimizam.

„Nakon zemljotresa koji je pogodio Baniju, Ambasada Republike Srbije u Zagrebu obezbedila je uz pomoć donatora sredstva za kupovinu 25 stambenih kontejnera, a konzulat u Vukovaru dva“, istakao je Trkulja.

Trkulja je naveo da je pomoć upućena i od strane Vlade Republike Srbije, Grada Beograda, kao i vojvođanske vlade, istakavši inicijativu umetnika iz Srbije, koji su sproveli humanitarnu akciju „Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak – slikari i fotografi za stanovništvo pogođeno zemljotresom u Hrvatskoj“, tokom koje je prodajom slika i fotografija prikupljena humanitarna pomoć.

Prema njegovim rečima, stanovništvo Srbije se više od mesec dana vakciniše, a Srbija se i dalje nalazi na drugom mestu u Evropi po stopi vakcinisanih, a u svetu na petom.

„Pored dobrih rezultata Srbiju zabrinjava činjenica što u našem regionu druge zemlje još nisu dobile nijednu dozu cepiva. Kako bi pomogla svom susedu Srbija je 14. februara uručila 8.000 doza „Fajzera“ Severnoj Makedoniji“, kazao je Trkulja.

Prema rečima predsednika Vučića, Srbija će uložiti u nove pogone i opremu, kako bi zadovoljila sve standarde za proizvodnju vakcina „Sputnjik Ve“, koje bi se distribuirale u zemlje regiona, kao i u zemlje Evrope, objasnio je Trkulja.