Билатералне политичке консултације између Египта и Србије на нивоу помоћника министра

07. јун 2023.
Билатералне политичке консултације Републике Србије и Арапске Републике Египат које су водили помоћник министра спољних послова за билатералну сарадњу амбасадор Владимир Марић и помоћник министра спољних послова Египта амбасадор Ихаб Наср потврдиле су опредељеност за наставак јачања политичких и економских односа, историјских веза и стратешког партнерства две земље.

Уз истакнуто високо разумевање за позицију Србије и питање Косова и Метохије, наглашена је заједничка опредељеност за поштовање међународног права заснованог на принципима Повеље Уједињених нација. Посебно су разматране конкретне могућности у домену економске сарадње, пре свега у пољопривредно-прехрамбеном сектору, одбрамбеној индустрији, енергетици, инфраструктурним улагањима, области информационих технологија и даљем развоју туризма након успостављања директних летова на релацији Београд - Каиро.

У години обележавања 115. годишњице дипломатских односа Београда и Каира, истакнут је значај актуелних планова за узвратну посету председника Републике Србије Александра Вучића, након историјске посете египатског председника Абдел Фатах ал Сисија у јулу 2022. године, као и очекиваног потписивања Споразума о слободној трговини.

Констатовано је да ће даљем успону сарадње допринети бројни предстојећи сусрети на високом нивоу и разговори у домену одбране, трговине, унутрашњих послова, верског дијалога и међурегионалне сарадње. Са египатске стране је посебно истакнут интерес за посете привредних делегација у наредном периоду и повезивање пословних заједница две земље, као и комплементарност спољнополитичких ставова у међународним организацијама када је реч о актуелним питањима од регионалног и глобалног значаја.