Дачић и МИП Венецуеле Хил о унапређењу сарадње

14. јул 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас министра народне власти за спољне послове Боливарске Републике Венецуеле Ивана Хила Пинта, који борави у званичној посети Београду.

„Венецуела и Србија су две братске или, ако хоћете, сестринске земље, изузетно блиске, са традиционалним пријатељским односима дугим 140 година, сада већ 141. Успели смо да у овим тешким временима и за Венецуелу и за Србију, упркос тешким притисцима, сачувамо наше пријатељство,“ изјавио је министар Дачић на заједничкој конференцији за новинаре након разговора, пожелевши добродошлицу колеги из Венецуеле, и додао да је председник Вучић претходно приредио радни доручак за министар Хила, што није уобичајена пракса, желећи тиме да искаже своје поштовање према Венецуели и председнику Мадуру за пријатељство исказано Србији.

Током разговора у Министарству спољних послова, који је истовремено третиран као Други састанак Механизма политичких консултација Србија – Венецуела, размотрене су бројне могућности за даље унапређење билатералне сарадње. Изражена је обострана спремност за јачање политичког дијалога и економских веза, као и сарадње у областима пољопривреде, туризма, образовања, омладине, спорта и културе.

„Желим да изразим огромну захвалност Венецуели за њену позицију у односу на наш највећи проблем, а то је питање нашег територијалног интегритета и суверенитета,“ рекао је шеф српске дипломатије, додавши да Венецуела, са којом немамо отворених питања, у Србији има искреног пријатеља и да је, у жељи да што више олакшамо сарадњу, донета одлука о отварању амбасаде Србије у Венецуели, с обзиром да Венецуела већ годинама има амбасаду у Србији.

Министар Дачић се затим осврнуо и на своју недавну одлуку да се, сходно закону, опозову амбасадори чији је четворогодишњи мандат истекао, те најавио да ће нови амбасадори бити постављени у наредним недељама, укључујући и амбасадора у Венецуели.

„Са Србијом нас везује неколико тема – на првом месту, везује нас питање принципа међународног права, принцип поштовања Повеље УН,“ изјавио је МИП Венецуеле Хил, додавши да ће његова земља увек бити верна принципу подршке суверености и поштовања територијалног интегритета земаља, што су вредности које дели са Србијом, с којом се у последњих десет година труди да развије односе у све комплекснијем свету данашњице, у све изазовнијој геополитичкој ситуацији. Министар Хил је подсетио и да је у Београду 1961. године основан Покрет несврстаних земаља, коме се Венецуела накнадно прикључила, што чини још један форум за сарадњу наше две земље. 

Министри су потписали Споразум између Владе Републике Србије и Владе Боливарске Републике Венецуеле о укидању виза за носиоце обичних пасоша, што је заједнички оцењено као први у низу корака усмерених ка јачању, пре свега, економске сарадње, као и Декларацију механизма политичких консултација Србија-Венецуела. Министар Дачић је на крају саопштио да је покренута процедура братимљења Београда и Каракаса.