Dačić i MIP Venecuele Hil o unapređenju saradnje

14. jul 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas ministra narodne vlasti za spoljne poslove Bolivarske Republike Venecuele Ivana Hila Pinta, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

„Venecuela i Srbija su dve bratske ili, ako hoćete, sestrinske zemlje, izuzetno bliske, sa tradicionalnim prijateljskim odnosima dugim 140 godina, sada već 141. Uspeli smo da u ovim teškim vremenima i za Venecuelu i za Srbiju, uprkos teškim pritiscima, sačuvamo naše prijateljstvo,“ izjavio je ministar Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora, poželevši dobrodošlicu kolegi iz Venecuele, i dodao da je predsednik Vučić prethodno priredio radni doručak za ministar Hila, što nije uobičajena praksa, želeći time da iskaže svoje poštovanje prema Venecueli i predsedniku Maduru za prijateljstvo iskazano Srbiji.

Tokom razgovora u Ministarstvu spoljnih poslova, koji je istovremeno tretiran kao Drugi sastanak Mehanizma političkih konsultacija Srbija – Venecuela, razmotrene su brojne mogućnosti za dalje unapređenje bilateralne saradnje. Izražena je obostrana spremnost za jačanje političkog dijaloga i ekonomskih veza, kao i saradnje u oblastima poljoprivrede, turizma, obrazovanja, omladine, sporta i kulture.

„Želim da izrazim ogromnu zahvalnost Venecueli za njenu poziciju u odnosu na naš najveći problem, a to je pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta,“ rekao je šef srpske diplomatije, dodavši da Venecuela, sa kojom nemamo otvorenih pitanja, u Srbiji ima iskrenog prijatelja i da je, u želji da što više olakšamo saradnju, doneta odluka o otvaranju ambasade Srbije u Venecueli, s obzirom da Venecuela već godinama ima ambasadu u Srbiji.

Ministar Dačić se zatim osvrnuo i na svoju nedavnu odluku da se, shodno zakonu, opozovu ambasadori čiji je četvorogodišnji mandat istekao, te najavio da će novi ambasadori biti postavljeni u narednim nedeljama, uključujući i ambasadora u Venecueli.

„Sa Srbijom nas vezuje nekoliko tema – na prvom mestu, vezuje nas pitanje principa međunarodnog prava, princip poštovanja Povelje UN,“ izjavio je MIP Venecuele Hil, dodavši da će njegova zemlja uvek biti verna principu podrške suverenosti i poštovanja teritorijalnog integriteta zemalja, što su vrednosti koje deli sa Srbijom, s kojom se u poslednjih deset godina trudi da razvije odnose u sve kompleksnijem svetu današnjice, u sve izazovnijoj geopolitičkoj situaciji. Ministar Hil je podsetio i da je u Beogradu 1961. godine osnovan Pokret nesvrstanih zemalja, kome se Venecuela naknadno priključila, što čini još jedan forum za saradnju naše dve zemlje. 

Ministri su potpisali Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Bolivarske Republike Venecuele o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, što je zajednički ocenjeno kao prvi u nizu koraka usmerenih ka jačanju, pre svega, ekonomske saradnje, kao i Deklaraciju mehanizma političkih konsultacija Srbija-Venecuela. Ministar Dačić je na kraju saopštio da je pokrenuta procedura bratimljenja Beograda i Karakasa.