Дачић: Норвешка донела одлуку да затвори амбасаду у Приштини

30. јун 2023.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Норвешка донела одлуку да затвори амбасаду у Приштини.

Он је то рекао за тв Пинк и додао да је за ту одлуку сазнао након разговора са  државним секретаром у норвешком Министарству спољних послова Ејвиндом Вадом Петерсоном и додао да је то погодило Приштину.

Говорећи о одлуци премијера привремених приштинских институција да две организације прогласи терортистичким, Дачић је рекао да Курти нема константу у терминима које користи, али да му је једина константа "опште настојање" да целу Србију и српски народ прогласи геноицидним народом, да смо ми ти који су извршили злочине и да морамо да платимо ратну одштету.  

"Они су умислили да могу да раде шта хоће, а да их не занима мишљење оних који су их створили. Питање је да ли они то раде сами или уз помоћ некога, а онда је питање кога. То је као када створите вирус у лабораторији, па он почне да хара светом," рекао је Дачић.

Он је додао да је признањем Косова отворена је Пандорина кутија из које се не зна шта ће изаћи.

"Нама је то помогло код објашњавања тог феномена код земаља које су признале Косово. Ми нисмо имали дипломатију пре 2012. године, а када је Вучић донео одлуку и ја као министар да радимо на томе, почели смо да објашњавамо људима да ће неко у њиховим земљама то исто да уради," рекао је Дачић.

 

Извор: Танјуг

Фото: Снимак екрана YouTube/PINK