Dačić: Norveška donela odluku da zatvori ambasadu u Prištini

30. jun 2023.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Norveška donela odluku da zatvori ambasadu u Prištini.

On je to rekao za tv Pink i dodao da je za tu odluku saznao nakon razgovora sa  državnim sekretarom u norveškom Ministarstvu spoljnih poslova Ejvindom Vadom Petersonom i dodao da je to pogodilo Prištinu.

Govoreći o odluci premijera privremenih prištinskih institucija da dve organizacije proglasi terortističkim, Dačić je rekao da Kurti nema konstantu u terminima koje koristi, ali da mu je jedina konstanta "opšte nastojanje" da celu Srbiju i srpski narod proglasi genoicidnim narodom, da smo mi ti koji su izvršili zločine i da moramo da platimo ratnu odštetu.  

"Oni su umislili da mogu da rade šta hoće, a da ih ne zanima mišljenje onih koji su ih stvorili. Pitanje je da li oni to rade sami ili uz pomoć nekoga, a onda je pitanje koga. To je kao kada stvorite virus u laboratoriji, pa on počne da hara svetom," rekao je Dačić.

On je dodao da je priznanjem Kosova otvorena je Pandorina kutija iz koje se ne zna šta će izaći.

"Nama je to pomoglo kod objašnjavanja tog fenomena kod zemalja koje su priznale Kosovo. Mi nismo imali diplomatiju pre 2012. godine, a kada je Vučić doneo odluku i ja kao ministar da radimo na tome, počeli smo da objašnjavamo ljudima da će neko u njihovim zemljama to isto da uradi," rekao je Dačić.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Snimak ekrana YouTube/PINK