Ђурић: Србија пружа руку, али не прихвата гажење Резолуције 1244 ни кршење права Срба на Косову и Метохији

13. јун 2024.
Србија је на Самиту Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи у Скопљу послала снажну поруку да пружа руку, да је отворена за нови тип односа у региону, али и да не пристаје на гажење Резолуције СБ УН 1244, нити на кршење права Срба на Косову и Метохији, поручио је министар спољних послова Марко Ђурић.

"Био је добар дан за регионалну сарадњу данас у Скопљу. Србија шаље снажну поруку пружене руке и отворености за нови тип односа у региону“, рекао је Ђурић новинарима.

Навео је да је динамични раст остварен у претходној деценији заснован пре свега на снази коју црпи јединствено регионално тржиште.

"Морамо да градимо снажнију инфраструктуру и Србија у том домену предњачи“, додао је Ђурић.

Ђурић је пренео да се у Скопљу разговарало о ситуацији на Косову и Метохији, а да је он јасно указао на неприхватљивост гажења Повеље УН и гажења Резолуције СБ УН 1244.

"Указао сам и непосредно пред лидерима Југоисточне Европе на кршење људских права српског становништва на КиМ од стране приштинских институција, на систематско гажење домаћих и међуанродних аката, али и стварања немогуће климе за наш народ. Зато што истина треба да се зна. Треба да увек причамо о пруженој руци и сарадњи, али и да укажемо на то да постоје неки проблеми“, истакао је шеф српске дипломатије.

Приметио је да се то није допало представницима Приштине.

"Али, наше је да изнесемо на светло дана оно што су чињенице, а они својим наративима покушавају да искриве ту слику“, указао је Ђурић.

Министар је изразио задовољство јер се, каже, глас Србије данас у Скопљу чуо снажно и видело се да земља снажно држи до међународног поретка заснованог на владавини права, до демократије, како у унутрашњем, тако и регионалном погледу, и да жели да помогне да се ојача економска и социјална мобилност, да се млади људи задрже у нашем региону.

"Овакви самити нису само простор за много празних прича, већ и за конкретне договоре о стварима као што су заједничке и јединствене путарине у нашем региону или траке за краће чекање на граници и много тога другог што је председник Србије Александар Вучић, између осталог, иницирао кроз процес Отвореног Балкана“, додао је Ђурић.

Зато је, каже, и на Самиту у Скопљу, Србија наставила да спроводи визију председника Вучића за један уједињени сложан регион, окренут економском расту, сарадњи, али и регион у којем се „попу каже поп, а бобу боб“ и у којем се искрено разговара о проблемима.

"Овде нисмо да бисмо победили у дебати, већ да бисмо решавали проблеме“, закључио је Ђурић.