Đurić: Srbija pruža ruku, ali ne prihvata gaženje Rezolucije 1244 ni kršenje prava Srba na Kosovu i Metohiji

13. jun 2024.
Srbija je na Samitu Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi u Skoplju poslala snažnu poruku da pruža ruku, da je otvorena za novi tip odnosa u regionu, ali i da ne pristaje na gaženje Rezolucije SB UN 1244, niti na kršenje prava Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

"Bio je dobar dan za regionalnu saradnju danas u Skoplju. Srbija šalje snažnu poruku pružene ruke i otvorenosti za novi tip odnosa u regionu“, rekao je Đurić novinarima.

Naveo je da je dinamični rast ostvaren u prethodnoj deceniji zasnovan pre svega na snazi koju crpi jedinstveno regionalno tržište.

"Moramo da gradimo snažniju infrastrukturu i Srbija u tom domenu prednjači“, dodao je Đurić.

Đurić je preneo da se u Skoplju razgovaralo o situaciji na Kosovu i Metohiji, a da je on jasno ukazao na neprihvatljivost gaženja Povelje UN i gaženja Rezolucije SB UN 1244.

"Ukazao sam i neposredno pred liderima Jugoistočne Evrope na kršenje ljudskih prava srpskog stanovništva na KiM od strane prištinskih institucija, na sistematsko gaženje domaćih i međuanrodnih akata, ali i stvaranja nemoguće klime za naš narod. Zato što istina treba da se zna. Treba da uvek pričamo o pruženoj ruci i saradnji, ali i da ukažemo na to da postoje neki problemi“, istakao je šef srpske diplomatije.

Primetio je da se to nije dopalo predstavnicima Prištine.

"Ali, naše je da iznesemo na svetlo dana ono što su činjenice, a oni svojim narativima pokušavaju da iskrive tu sliku“, ukazao je Đurić.

Ministar je izrazio zadovoljstvo jer se, kaže, glas Srbije danas u Skoplju čuo snažno i videlo se da zemlja snažno drži do međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava, do demokratije, kako u unutrašnjem, tako i regionalnom pogledu, i da želi da pomogne da se ojača ekonomska i socijalna mobilnost, da se mladi ljudi zadrže u našem regionu.

"Ovakvi samiti nisu samo prostor za mnogo praznih priča, već i za konkretne dogovore o stvarima kao što su zajedničke i jedinstvene putarine u našem regionu ili trake za kraće čekanje na granici i mnogo toga drugog što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, između ostalog, inicirao kroz proces Otvorenog Balkana“, dodao je Đurić.

Zato je, kaže, i na Samitu u Skoplju, Srbija nastavila da sprovodi viziju predsednika Vučića za jedan ujedinjeni složan region, okrenut ekonomskom rastu, saradnji, ali i region u kojem se „popu kaže pop, a bobu bob“ i u kojem se iskreno razgovara o problemima.

"Ovde nismo da bismo pobedili u debati, već da bismo rešavali probleme“, zaključio je Đurić.