Обраћање ППВ и МСП Дачића научном скупу ''Србија и Египат – кроз историјске везе до стабилне будућности и партнерства''

03. јул 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић обратио се данас научном скупу ''Србија и Египат – кроз историјске везе до стабилне будућности и партнерства''

Говор министра Дачића овим поводом преносимо у целости:

Даме и господо,
Уважени гости,
Поштовани пријатељи,

Као и увек, велико ми је задовољство да се обратим на скупу у организацији Института за међународну политику и привреду, реномиране научне институције са којом Министарство спољних послова Републике Србије традиционално има веома добру и успешну сарадњу.  Изузетно ме радује што смо данас у прилици да у Србији угостимо еминентног дипломату, стручњака светског формата, драгог пријатеља Мохамеда Ел Орабија, председника Египатског савета за спољну политику и некадашњег министра иностраних послова Арапске Републике Египта.

Имајући у виду традиционално добре и пријатељске везе између Србије и Египта, чији су корени дубоки и јаки, желим посебно да захвалим Институту за организацију овог догађаја који повезује не само академске заједнице већ зближава и остале грађане наше две државе.

Поносни смо због чињенице да ове године обележавамо 115 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Арапске Републике Египат, али морам да истакнем да наше везе датирају још из периода Светог Саве, првог поглавара српске цркве, који је већ у 13. веку походио Александрију и Синај.  

Посебан замајац у односима наше две земље дали су тадашњи председници Тито и Насер након Другог светског рата, који су, као оснивачи Покрета несврстаних земаља, стварали нови свет на чијим темељима генерацијама већ негујемо и унапређујемо односе пријатељства које постоје између српског и египатског народа.

Са посебним задовољством констатујем да се наша свеобухватна билатерална сарадња, кроз размену знања и искустава, убрзала и интензивирала у последњој деценији, а узајамне посете српских и египатских како званичника и пословних људи, тако и туриста и студената постале редовне. Само током јуна ове године у Београду су боравили гувернер Јужног Синаја генерал Калед Фуда и велики муфтија Египта др Шавки Алам, а у Каиру су одржане билатералне политичке консултације наших министарстава спољних послова.

Посебна нам је част била да прошле године у Београду угостимо председника Арапске Републике Египат Абдела Фатаха Ал Сисија, а ова посета је обострано окарактерисана као историјска. Уверен сам да ће и узвратна посета председника Александра Вучића у наредном периоду дати снажан додатни подстицај свеобухватним односима Србије и Египта.

Испреплетани контакти поглавара и чланова верских заједница Србије и Египта, сусрети пословних људи, туристичка и поклоничка/ходочасничка путовања, спортске припреме и такмичења, уметнички пројекти, део су мозаика сарадње између два братска народа које, од маја ове године, поново спаја и директна авио-линија између наше две престонице Београда и Каира, на шта смо, такође, веома поносни.

Надамо се да ћемо ускоро успешно окончати и преговоре о Споразуму о слободној трговини, чиме ће се дати снажан подстицај диверсификацији и интензивирању привредне сарадње и отворити пут ка чвршћем економском повезивању.

Партнерство које градимо није само пословног или политичког карактера. Оно је вредносно и искрено, засновано на искреном пријатељству, суштинском узајамном поштовању и најдубљем поверењу.

Желим и овом приликом да нагласим да смо захвални Египту на разумевању за ставове и интересе Републике Србије, односно на конструктивном постављању према питању једнострано проглашене независности „Косова“, за Србију изузетно важном и осетљивом питању од виталног националног значаја. Верујемо да ће се таква подршка наставити и у будућности, базирана на поштовању међународног права и основних принципа Повеље УН, али и уважавању интереса Републике Србије, као искреног и осведоченог пријатеља Арапске Републике Египат.

Посебну захвалност упућујемо Египту и поводом подршке кандидатури Београда за домаћина Специјализоване изложбе Експо 2027.

Поносни смо што ћемо имати прилике да овим поводом угостимо велики број држава у Београду, уз уверење да ће египатски павиљон бити веома посећен, а ми ћемо се потрудити да будемо што бољи домаћини и пружимо сваку врсту помоћи да представљање сваке државе, укључујући и Египат, буде што успешније.

Радујем се наставку успешне сарадње, којој ће Министарство спољних послова Републике Србије, као и ја лично, бити посвећени у пуној мери, као и до сада, и са надом гледам у светлу будућност српско-египатских односа и неговања нераскидивог и у историју дубоко утканог пријатељства између две државе и два народа.

Живело пријатељство Србије и Египта!
 
Захваљујем вам на пажњи.