Obraćanje PPV i MSP Dačića naučnom skupu ''Srbija i Egipat – kroz istorijske veze do stabilne budućnosti i partnerstva''

03. jul 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić obratio se danas naučnom skupu ''Srbija i Egipat – kroz istorijske veze do stabilne budućnosti i partnerstva''

Govor ministra Dačića ovim povodom prenosimo u celosti:

Dame i gospodo,
Uvaženi gosti,
Poštovani prijatelji,

Kao i uvek, veliko mi je zadovoljstvo da se obratim na skupu u organizaciji Instituta za međunarodnu politiku i privredu, renomirane naučne institucije sa kojom Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije tradicionalno ima veoma dobru i uspešnu saradnju.  Izuzetno me raduje što smo danas u prilici da u Srbiji ugostimo eminentnog diplomatu, stručnjaka svetskog formata, dragog prijatelja Mohameda El Orabija, predsednika Egipatskog saveta za spoljnu politiku i nekadašnjeg ministra inostranih poslova Arapske Republike Egipta.

Imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske veze između Srbije i Egipta, čiji su koreni duboki i jaki, želim posebno da zahvalim Institutu za organizaciju ovog događaja koji povezuje ne samo akademske zajednice već zbližava i ostale građane naše dve države.

Ponosni smo zbog činjenice da ove godine obeležavamo 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat, ali moram da istaknem da naše veze datiraju još iz perioda Svetog Save, prvog poglavara srpske crkve, koji je već u 13. veku pohodio Aleksandriju i Sinaj.  

Poseban zamajac u odnosima naše dve zemlje dali su tadašnji predsednici Tito i Naser nakon Drugog svetskog rata, koji su, kao osnivači Pokreta nesvrstanih zemalja, stvarali novi svet na čijim temeljima generacijama već negujemo i unapređujemo odnose prijateljstva koje postoje između srpskog i egipatskog naroda.

Sa posebnim zadovoljstvom konstatujem da se naša sveobuhvatna bilateralna saradnja, kroz razmenu znanja i iskustava, ubrzala i intenzivirala u poslednjoj deceniji, a uzajamne posete srpskih i egipatskih kako zvaničnika i poslovnih ljudi, tako i turista i studenata postale redovne. Samo tokom juna ove godine u Beogradu su boravili guverner Južnog Sinaja general Kaled Fuda i veliki muftija Egipta dr Šavki Alam, a u Kairu su održane bilateralne političke konsultacije naših ministarstava spoljnih poslova.

Posebna nam je čast bila da prošle godine u Beogradu ugostimo predsednika Arapske Republike Egipat Abdela Fataha Al Sisija, a ova poseta je obostrano okarakterisana kao istorijska. Uveren sam da će i uzvratna poseta predsednika Aleksandra Vučića u narednom periodu dati snažan dodatni podsticaj sveobuhvatnim odnosima Srbije i Egipta.

Isprepletani kontakti poglavara i članova verskih zajednica Srbije i Egipta, susreti poslovnih ljudi, turistička i poklonička/hodočasnička putovanja, sportske pripreme i takmičenja, umetnički projekti, deo su mozaika saradnje između dva bratska naroda koje, od maja ove godine, ponovo spaja i direktna avio-linija između naše dve prestonice Beograda i Kaira, na šta smo, takođe, veoma ponosni.

Nadamo se da ćemo uskoro uspešno okončati i pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini, čime će se dati snažan podsticaj diversifikaciji i intenziviranju privredne saradnje i otvoriti put ka čvršćem ekonomskom povezivanju.

Partnerstvo koje gradimo nije samo poslovnog ili političkog karaktera. Ono je vrednosno i iskreno, zasnovano na iskrenom prijateljstvu, suštinskom uzajamnom poštovanju i najdubljem poverenju.

Želim i ovom prilikom da naglasim da smo zahvalni Egiptu na razumevanju za stavove i interese Republike Srbije, odnosno na konstruktivnom postavljanju prema pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“, za Srbiju izuzetno važnom i osetljivom pitanju od vitalnog nacionalnog značaja. Verujemo da će se takva podrška nastaviti i u budućnosti, bazirana na poštovanju međunarodnog prava i osnovnih principa Povelje UN, ali i uvažavanju interesa Republike Srbije, kao iskrenog i osvedočenog prijatelja Arapske Republike Egipat.

Posebnu zahvalnost upućujemo Egiptu i povodom podrške kandidaturi Beograda za domaćina Specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Ponosni smo što ćemo imati prilike da ovim povodom ugostimo veliki broj država u Beogradu, uz uverenje da će egipatski paviljon biti veoma posećen, a mi ćemo se potruditi da budemo što bolji domaćini i pružimo svaku vrstu pomoći da predstavljanje svake države, uključujući i Egipat, bude što uspešnije.

Radujem se nastavku uspešne saradnje, kojoj će Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, kao i ja lično, biti posvećeni u punoj meri, kao i do sada, i sa nadom gledam u svetlu budućnost srpsko-egipatskih odnosa i negovanja neraskidivog i u istoriju duboko utkanog prijateljstva između dve države i dva naroda.

Živelo prijateljstvo Srbije i Egipta!
 
Zahvaljujem vam na pažnji.