ППВ и МСП Дачић разговарао са МИП Израела Коеном

12. јул 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је данас разговарао са министром иностраних послова Државе Израел Елијем Коеном.

У срдачном и отвореном разговору, саговорници су размотрили могућности консолидације политичких односа и даљег развоја билатералне сарадње, чији је узлазни тренд био нарушен одлуком Израела да призна једнострано проглашену независност тзв. Косова, која је у Србији примљена са изненађењем и разочарањем.

Саговорници су се сагласили да треба разговарати о будућности односа и развијати даљу сарадњу на бази заједнички утврђених интереса и на добробит двају блиских народа, који су кроз историју често делили трагичну судбину, посебно током Другог светског рата, те да је неопходно неговати културу сећања.

Саговорници  су истакли да треба одржати динамику политичког дијалога који би могао допринети јачању међусобног разумевања и сагледавању могућности за развој сарадње у разним областима, посебно у областима економије, инвестирања, науке и иновација.

Истакнуто је да је потребно ускоро организовати заседање Заједничког комитета за трговинску и економску сарадњу.

Потпредседник Владе и министар спољних послова Дачић је информисао саговорника о историјату сукоба и актуелној ситуацији на КиМ, где су представници српске заједнице изложени сталним претњама и притисцима и угрожавању њихових основних права.