PPV i MSP Dačić razgovarao sa MIP Izraela Koenom

12. jul 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je danas razgovarao sa ministrom inostranih poslova Države Izrael Elijem Koenom.

U srdačnom i otvorenom razgovoru, sagovornici su razmotrili mogućnosti konsolidacije političkih odnosa i daljeg razvoja bilateralne saradnje, čiji je uzlazni trend bio narušen odlukom Izraela da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, koja je u Srbiji primljena sa iznenađenjem i razočaranjem.

Sagovornici su se saglasili da treba razgovarati o budućnosti odnosa i razvijati dalju saradnju na bazi zajednički utvrđenih interesa i na dobrobit dvaju bliskih naroda, koji su kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata, te da je neophodno negovati kulturu sećanja.

Sagovornici  su istakli da treba održati dinamiku političkog dijaloga koji bi mogao doprineti jačanju međusobnog razumevanja i sagledavanju mogućnosti za razvoj saradnje u raznim oblastima, posebno u oblastima ekonomije, investiranja, nauke i inovacija.

Istaknuto je da je potrebno uskoro organizovati zasedanje Zajedničkog komiteta za trgovinsku i ekonomsku saradnju.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić je informisao sagovornika o istorijatu sukoba i aktuelnoj situaciji na KiM, gde su predstavnici srpske zajednice izloženi stalnim pretnjama i pritiscima i ugrožavanju njihovih osnovnih prava.