Oпредељеност Србије и Румуније за јачање сарадње

27. јун 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Букурешту са министром иностраних послова Румуније Богданом Лућијаном Аурескуом и нагласио да су Србија и Румунија опредељене за продубљивање сарадње и за проширење дијалога у свим областима које су од значаја за наше две земље.

Министар Селаковић је захвалио Румунији на подршци европским интеграцијама Србије и за подршку коју пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије, по питању Косова и Метохије.

На заједничкој конференцији за новинаре после састанка, министар Селаковић је навео да је током сусрета са румунским колегом било речи о унапређењу билатералне сарадње, а да су у разговорима потврдили однос традиционалног пријатељства, блискости, солидарности и разумевања наша два народа.

Шеф српске дипломатије је рекао да је са румунским колегом имао прилику да отворено и срдачно разговара о унапређењу билатералне сарадње и свим оним питањима која су од значаја за српско-румунске односе.

„Показали смо опредељеност да кроз даље активности наша два министарства учинимо да наши односи у будућности буду што бољи и што садржајнији. Уверен сам да је данас из Букурешта упућена снажна политичка порука да су Србија и Румунија опредељене за продубљивање сарадње и за проширење дијалога у свим областима које су од значаја за наше две земље”, рекао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, актуелни изазови са којима се суочава и Европа и свет, нарочито у контексту рата у Украјини, додатно наглашавају важност очувања мира и стабилности у нашем региону.

Министар Селаковић је навео да је на састанку заједнички наглашено опредељење Србије и Румуније да учинимо све што је нашој моћи да се стабилност и мир очувају.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је Србија захвална пријатељској Румунији на подршци коју нам пружа у процесу европских интеграција, што добија на значају нарочито у сложеним околностима и у контексту нових геополитичких изазова.

Министар Селаковић је рекао да је изразио захвалност Румунији за подршку коју пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије, као питању које је за нас од прворазредног националног и политичког значаја, и за разумевање за тежак положај Срба на Косову и Метохији.

„Разговарали смо и о напорима које Србија улаже у дијалог Београда и Приштине и у трагању за компромисним, одрживим и трајним решењем за питање KиМ. Говорили смо и о току самих преговора, о споразумима који се постижу, али и о великим изазовима који су пред нама, и о идејама и намерама Приштине да аплицирањем за чланство у неким регионалним и међународним организацијама у потпуности обесмисле сам ток дијалога”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да Србија посвећује велику пажњу правима припадника националних мањина у Србији и да их доживљавамо као важан мост и спојницу између матичних држава и мањине и саме Србије.

„Оно што обогаћује односе Србије и Румуније јесу и припадници румунске националне мањине која живи у Србији и српске националне мањине која живи на територији Румуније. Kао држава смо посвећени испуњењу свих правних и институционалних стандарда који се односе на поштовање људских и мањинских права. У оквиру активности Међувладине комисије за националне мањине Србије и Румуније сагласни смо да је успостављен ефикасан модел за успостављање успешног политичког дијалога две стране. Сложили смо се да и нас двојица као министри спољних послова треба да се сусрећемо чешће и дајемо додатни импулс и раду те комисије”, рекао је министар Селаковић.

Према његовим речима, данас су у Букурешту потписана два значајна споразума између наше две владе, Споразум о сарадњи у области образовања, науке, културе, медија, омладине и спорта и  Споразум о уступању зграде „Лућафарул“ у Вршцу пријатељској Румунији.

„Оба споразума су потврда наше спремности да унапређујемо сарадњу између наше две државе на добробит наша два народа”, рекао је министар Селаковић.

Kако је пренео шеф српске дипломатије, на састанку је констатовано да постоји простор за интензивирање наше економске сарадње, али и сарадње у различитим областима.

Министар Селаковић је рекао да постоји простор за продубљивање економске сарадње, о чему је разговарао са српским привредницима у Румунији који су задовољни својим пословањем.

„Уверен сам да можемо много више да урадимо и на промоцији румунских инвестиција у Србији”, навео је шеф српске дипломатије и додао да су се на састанку сагласили о нужности одржавања Међувладиног комитета за економску сарадњу пре краја ове године, највероватније у сусрет посетама на вишем нивоу.

На састанку је, рекао је министар Селаковић, било речи и о даљем енергетском и инфраструктурном повезивању Србије и Румуније.

Шеф српске дипломатије је навео да су се Румунија и Србија у пандемији вируса корона показале као прави пријатељи, напоменувши међусобне донације у вакцинама, лековима и кисеонику.

„Искрена захвалност на топлом пријему и уверен сам да ће данашња успешна посета и разговори утицати позитивно на даљи развој наших, иначе, добрих и традиционално пријатељских односа”, закључио је Селаковић.

Министар иностраних послова Румуније Богдан Лућијан Ауреску изразио је задовољство свеобухватним дијалогом Румуније и Србије, истакавши да је уверен да ће такав дијалог омогућити да се остваре заједнички циљеви наше две државе.

Министар Ауреску је казао да је Србија значај партнер Румуније у региону, да је са српским колегом посебно разговарао о економској сарадњи, изневши податке да је прошле године размена била скоро две милијарде евра, а да је према подацима за ову годину у порасту.

„Договорили смо да током ове године организујемо нови састанак Мешовите комисије зс економску сарадњу, као и Пословни форум како би се стимулисала сарадња пословних заједница“, казао је Ауреску.

Навео је да је на састанку разговарано о питању националних мањина, преневши да је договорено да до краја године заседа Мешовита међуминистарска комисија.

„Националне мањине обогаћују наше културе и учвршћују наше односе“, поручио је шеф румунске дипломатије.

Министар Ауреску поновио је подршку европском путу Србије, навевши да је Румунија спремна да пружи техничку и сваку другу подршку Србији. Подвукао је и да је мишљење његове земље да Србија треба што скорије да буде примљена у ЕУ.

Ауреску је изразио задовољство потписивањем два важна  споразума - Споразума две владе о уступању зграде „Лућафарул“ Румунији, која ће, како је навео, бити седиште Конзулата Румуније у Вршцу, и Споразума о садњи у области образовања, науке, културе, медија, омладине и спорта.

Такође, навео је да је разговарано о прекограничној сарадњи, сарадњи у области енергетике, ситуацији на западном Балкану, али и ефектима које оставља руски напад на Украјину у свим областима.