Opredeljenost Srbije i Rumunije za jačanje saradnje

27. jun 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Bukureštu sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Lućijanom Aureskuom i naglasio da su Srbija i Rumunija opredeljene za produbljivanje saradnje i za proširenje dijaloga u svim oblastima koje su od značaja za naše dve zemlje.

Ministar Selaković je zahvalio Rumuniji na podršci evropskim integracijama Srbije i za podršku koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, po pitanju Kosova i Metohije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, ministar Selaković je naveo da je tokom susreta sa rumunskim kolegom bilo reči o unapređenju bilateralne saradnje, a da su u razgovorima potvrdili odnos tradicionalnog prijateljstva, bliskosti, solidarnosti i razumevanja naša dva naroda.

Šef srpske diplomatije je rekao da je sa rumunskim kolegom imao priliku da otvoreno i srdačno razgovara o unapređenju bilateralne saradnje i svim onim pitanjima koja su od značaja za srpsko-rumunske odnose.

„Pokazali smo opredeljenost da kroz dalje aktivnosti naša dva ministarstva učinimo da naši odnosi u budućnosti budu što bolji i što sadržajniji. Uveren sam da je danas iz Bukurešta upućena snažna politička poruka da su Srbija i Rumunija opredeljene za produbljivanje saradnje i za proširenje dijaloga u svim oblastima koje su od značaja za naše dve zemlje”, rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, aktuelni izazovi sa kojima se suočava i Evropa i svet, naročito u kontekstu rata u Ukrajini, dodatno naglašavaju važnost očuvanja mira i stabilnosti u našem regionu.

Ministar Selaković je naveo da je na sastanku zajednički naglašeno opredeljenje Srbije i Rumunije da učinimo sve što je našoj moći da se stabilnost i mir očuvaju.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija zahvalna prijateljskoj Rumuniji na podršci koju nam pruža u procesu evropskih integracija, što dobija na značaju naročito u složenim okolnostima i u kontekstu novih geopolitičkih izazova.

Ministar Selaković je rekao da je izrazio zahvalnost Rumuniji za podršku koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao pitanju koje je za nas od prvorazrednog nacionalnog i političkog značaja, i za razumevanje za težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

„Razgovarali smo i o naporima koje Srbija ulaže u dijalog Beograda i Prištine i u traganju za kompromisnim, održivim i trajnim rešenjem za pitanje KiM. Govorili smo i o toku samih pregovora, o sporazumima koji se postižu, ali i o velikim izazovima koji su pred nama, i o idejama i namerama Prištine da apliciranjem za članstvo u nekim regionalnim i međunarodnim organizacijama u potpunosti obesmisle sam tok dijaloga”, rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je naglasio da Srbija posvećuje veliku pažnju pravima pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji i da ih doživljavamo kao važan most i spojnicu između matičnih država i manjine i same Srbije.

„Ono što obogaćuje odnose Srbije i Rumunije jesu i pripadnici rumunske nacionalne manjine koja živi u Srbiji i srpske nacionalne manjine koja živi na teritoriji Rumunije. Kao država smo posvećeni ispunjenju svih pravnih i institucionalnih standarda koji se odnose na poštovanje ljudskih i manjinskih prava. U okviru aktivnosti Međuvladine komisije za nacionalne manjine Srbije i Rumunije saglasni smo da je uspostavljen efikasan model za uspostavljanje uspešnog političkog dijaloga dve strane. Složili smo se da i nas dvojica kao ministri spoljnih poslova treba da se susrećemo češće i dajemo dodatni impuls i radu te komisije”, rekao je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, danas su u Bukureštu potpisana dva značajna sporazuma između naše dve vlade, Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta i  Sporazum o ustupanju zgrade „Lućafarul“ u Vršcu prijateljskoj Rumuniji.

„Oba sporazuma su potvrda naše spremnosti da unapređujemo saradnju između naše dve države na dobrobit naša dva naroda”, rekao je ministar Selaković.

Kako je preneo šef srpske diplomatije, na sastanku je konstatovano da postoji prostor za intenziviranje naše ekonomske saradnje, ali i saradnje u različitim oblastima.

Ministar Selaković je rekao da postoji prostor za produbljivanje ekonomske saradnje, o čemu je razgovarao sa srpskim privrednicima u Rumuniji koji su zadovoljni svojim poslovanjem.

„Uveren sam da možemo mnogo više da uradimo i na promociji rumunskih investicija u Srbiji”, naveo je šef srpske diplomatije i dodao da su se na sastanku saglasili o nužnosti održavanja Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju pre kraja ove godine, najverovatnije u susret posetama na višem nivou.

Na sastanku je, rekao je ministar Selaković, bilo reči i o daljem energetskom i infrastrukturnom povezivanju Srbije i Rumunije.

Šef srpske diplomatije je naveo da su se Rumunija i Srbija u pandemiji virusa korona pokazale kao pravi prijatelji, napomenuvši međusobne donacije u vakcinama, lekovima i kiseoniku.

„Iskrena zahvalnost na toplom prijemu i uveren sam da će današnja uspešna poseta i razgovori uticati pozitivno na dalji razvoj naših, inače, dobrih i tradicionalno prijateljskih odnosa”, zaključio je Selaković.

Ministar inostranih poslova Rumunije Bogdan Lućijan Auresku izrazio je zadovoljstvo sveobuhvatnim dijalogom Rumunije i Srbije, istakavši da je uveren da će takav dijalog omogućiti da se ostvare zajednički ciljevi naše dve države.

Ministar Auresku je kazao da je Srbija značaj partner Rumunije u regionu, da je sa srpskim kolegom posebno razgovarao o ekonomskoj saradnji, iznevši podatke da je prošle godine razmena bila skoro dve milijarde evra, a da je prema podacima za ovu godinu u porastu.

„Dogovorili smo da tokom ove godine organizujemo novi sastanak Mešovite komisije zs ekonomsku saradnju, kao i Poslovni forum kako bi se stimulisala saradnja poslovnih zajednica“, kazao je Auresku.

Naveo je da je na sastanku razgovarano o pitanju nacionalnih manjina, prenevši da je dogovoreno da do kraja godine zaseda Mešovita međuministarska komisija.

„Nacionalne manjine obogaćuju naše kulture i učvršćuju naše odnose“, poručio je šef rumunske diplomatije.

Ministar Auresku ponovio je podršku evropskom putu Srbije, navevši da je Rumunija spremna da pruži tehničku i svaku drugu podršku Srbiji. Podvukao je i da je mišljenje njegove zemlje da Srbija treba što skorije da bude primljena u EU.

Auresku je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem dva važna  sporazuma - Sporazuma dve vlade o ustupanju zgrade „Lućafarul“ Rumuniji, koja će, kako je naveo, biti sedište Konzulata Rumunije u Vršcu, i Sporazuma o sadnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta.

Takođe, naveo je da je razgovarano o prekograničnoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, situaciji na zapadnom Balkanu, ali i efektima koje ostavlja ruski napad na Ukrajinu u svim oblastima.