Селаковић: Односи Србије и Турске на историјском врхунцу

16. јун 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом.

На конференцији за новинаре, Селаковић је истакао да је данашњи сусрет са министром Чавушоглуом био добра прилика за унапређење свеобухватних пријатељских односа наших земаља, посебно нагласивши да таквим односима у највећој мери печат дају лични односи двојице председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана.

„Придајемо посебан значај унапређењу политичког дијалога и билатералне сарадње са Турском, задовољни смо узлазним трендом тих односа који су данас на историјском врхунцу“, истакао је министар.

Селаковић је навео да је са турским министром разменио мишљења о економској сарадњи, наставку инфраструктурних пројеката, инвестицијама, енергетици, културној сарадњи, али и регионалним темама и иницијативи „Отворени Балкан“.

„Наши економски односи су на врхунцу, о томе говоре цифре економске размене, и то је нешто чиме се можемо похвалити“, казао је Селаковић, додавши  да је током 2021. године наша трговинска размена забележила раст од 31.2%.

Такође, Селаковић је поручио да је разговарано о реализацији најважнијих инфраструктурних пројеката, аутопута Београд-Сарајево-Београд, као и изградњи магистралних путева.

Министар је казао да је са турским колегом размотрио ситуацију у БиХ,  преневши да је то била прилика да се афирмише наш став подршке територијалном интегритету БиХ и Дејтонском мировном споразуму, подвукавши да је за нас прихватљиво свако решење до којег се дође дијалогом уз  поштовање сва три конститутивна народа и два ентитета.

Министар је истакао да је разговарано о дијалогу Београда и Приштине, навевши да се министар Чавушоглу увек интересује за стање дијалога и да је охрабрење чути речи подршке дијалогу као као средству за решавање проблема.

Селаковић је пренео да је са министром Чавушоглуом разговарао и о ситуацији у Украјини, и подвукавши нашу посвећеност миру и жељу да до постизања мира дође што пре.

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изразио је задовљство што је у посети Србији, рекавши да је у овим тешким  и изазовним временима Турска одлучна да одржи најбоље односе са Србијом.

„Јутрос сам разговарао са председником Вучићем, којем сам честитао на успеху на изборима, пренео поздраве председника Ердогана, као и очекивање да ће се реализовати његова посета Србији“, казао Чавушоглу.

Оценивши да су економски односи су одлични, турски министар је навео да је његова земља увећала инвестиције у Србији, захваливши на подршци коју турској пословној заједници пружају и председник Вучић и Влада Србије.

Навео је да је са министром Селаковићем разговарао о конзулатима и мрежи конзуларних услуга, подсетивши да је Турска отворила ГК у Новом Пазару, а да намерава да то уради и у Нишу.

Чавушоглу је изразио задовољство повећањем броја туриста, како у Србији, тако и  Турској, казавши да ће министри унутрашњих послова потписати споразум којим ће бити омогућено да у наше земље путујемо само са личним картама.

Министар је казао да је са колегом Селаковићем разговарао о ситуацији у Бих, дијалогу Београда и Приштине, рату у Украјини подвукавши да је потребно учинити највеће напоре да се што пре мир успостави.

Такође, данас су министар Чавушоглу и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић потписали Споразум о спречавању кријумчарења културног блага између Владе Србије и Владе Турске.