Selaković: Odnosi Srbije i Turske na istorijskom vrhuncu

16. jun 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

Na konferenciji za novinare, Selaković je istakao da je današnji susret sa ministrom Čavušogluom bio dobra prilika za unapređenje sveobuhvatnih prijateljskih odnosa naših zemalja, posebno naglasivši da takvim odnosima u najvećoj meri pečat daju lični odnosi dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

„Pridajemo poseban značaj unapređenju političkog dijaloga i bilateralne saradnje sa Turskom, zadovoljni smo uzlaznim trendom tih odnosa koji su danas na istorijskom vrhuncu“, istakao je ministar.

Selaković je naveo da je sa turskim ministrom razmenio mišljenja o ekonomskoj saradnji, nastavku infrastrukturnih projekata, investicijama, energetici, kulturnoj saradnji, ali i regionalnim temama i inicijativi „Otvoreni Balkan“.

„Naši ekonomski odnosi su na vrhuncu, o tome govore cifre ekonomske razmene, i to je nešto čime se možemo pohvaliti“, kazao je Selaković, dodavši  da je tokom 2021. godine naša trgovinska razmena zabeležila rast od 31.2%.

Takođe, Selaković je poručio da je razgovarano o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata, autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd, kao i izgradnji magistralnih puteva.

Ministar je kazao da je sa turskim kolegom razmotrio situaciju u BiH,  prenevši da je to bila prilika da se afirmiše naš stav podrške teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, podvukavši da je za nas prihvatljivo svako rešenje do kojeg se dođe dijalogom uz  poštovanje sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Ministar je istakao da je razgovarano o dijalogu Beograda i Prištine, navevši da se ministar Čavušoglu uvek interesuje za stanje dijaloga i da je ohrabrenje čuti reči podrške dijalogu kao kao sredstvu za rešavanje problema.

Selaković je preneo da je sa ministrom Čavušogluom razgovarao i o situaciji u Ukrajini, i podvukavši našu posvećenost miru i želju da do postizanja mira dođe što pre.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izrazio je zadovljstvo što je u poseti Srbiji, rekavši da je u ovim teškim  i izazovnim vremenima Turska odlučna da održi najbolje odnose sa Srbijom.

„Jutros sam razgovarao sa predsednikom Vučićem, kojem sam čestitao na uspehu na izborima, preneo pozdrave predsednika Erdogana, kao i očekivanje da će se realizovati njegova poseta Srbiji“, kazao Čavušoglu.

Ocenivši da su ekonomski odnosi su odlični, turski ministar je naveo da je njegova zemlja uvećala investicije u Srbiji, zahvalivši na podršci koju turskoj poslovnoj zajednici pružaju i predsednik Vučić i Vlada Srbije.

Naveo je da je sa ministrom Selakovićem razgovarao o konzulatima i mreži konzularnih usluga, podsetivši da je Turska otvorila GK u Novom Pazaru, a da namerava da to uradi i u Nišu.

Čavušoglu je izrazio zadovoljstvo povećanjem broja turista, kako u Srbiji, tako i  Turskoj, kazavši da će ministri unutrašnjih poslova potpisati sporazum kojim će biti omogućeno da u naše zemlje putujemo samo sa ličnim kartama.

Ministar je kazao da je sa kolegom Selakovićem razgovarao o situaciji u Bih, dijalogu Beograda i Prištine, ratu u Ukrajini podvukavši da je potrebno učiniti najveće napore da se što pre mir uspostavi.

Takođe, danas su ministar Čavušoglu i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisali Sporazum o sprečavanju krijumčarenja kulturnog blaga između Vlade Srbije i Vlade Turske.