Selakovic-Sanino

Селаковић: Реформе остају у фокусу Владе Србије

25. феб 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је данас путем видео-везе са генералним секретаром Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Стефаном Санином.

Шеф српске дипломатије рекао је да реформе остају у фокусу Владе Србије, са посебним акцентом на владавину права, али је истакао да значајан напредак Србије постигнут у реформском процесу није праћен одговарајућом динамиком приступних преговора са ЕУ.

Селаковић је подсетио да у току прошле године није отворено ниједно преговарачко поглавље и затражио је подршку да се покаже спремност и ЕУ за наставак процеса, указујући да је Србија у овом тренутку спремна за отварање пет поглавља за која је поднела преговарачке позиције.

Према његовим речима, у циљу унапређења и убрзања приступног процеса, Србија је прихватила нову методологију и очекује да ускоро добије разјашњења Европске комисије о њеној примени на преговарачки процес.

Србија је захвална ЕУ на подршци коју пружа у области структурних реформи и економских мера, као и инвестицијама из ЕУ и њених држава чланица, казао је министар Селаковић, и позвао ЕУ да настави са применом Економског-инвестиционог плана за западни Балкан који ће подстаћи даљи економски раст. Истакао је да Србија придаје велики значај регионалној сарадњи на западном Балкану и жели пуну интеграцију у ЕУ.

Такође, шеф српске дипломатије захвалио је ЕУ на помоћи и сарадњи током пандемије.

Поздрављајући именовање Санина на позицију генералног секретара Европске службе за спољне послове, Селаковић је изразио уверење да ће то додатно поспешити већ добру сарадњу са том институцијом, са којом редовно одржава билатералне и регионалне политичке консултације. Захвалио је на позиву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да посети Брисел и изразио очекивање да ће посета бити реализована у најскоријем периоду.

Говорећи о односима са Приштином, Селаковић је нагласио да је Србија посвећена дијалогу који тежи одрживом компромисном решењу, истакавши да је Београд испунио своје обавезе из Бриселског споразума, али и да, с друге стране, ни скоро осам година од постизања договора, Заједница српских општина није успостављена.

Министар је указао да дијалог карактерише недостатак поверења, а изјаве о тзв. великој Албанији, које долазе од победника избора на КиМ, као и изостанак реакције ЕУ на то, не доприносе изградњи поверења.

Селаковић је рекао и да Београд подржава рад специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака и да је спреман да сарађује са свим актерима међународне заједнице који могу да помогну у решавању отворених питања са Приштином, при чему, како је нагласио, Брисел за Београд остаје централно место за дијалог.