Selakovic-Sanino

Selaković: Reforme ostaju u fokusu Vlade Srbije

25. Feb 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas putem video-veze sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefanom Saninom.

Šef srpske diplomatije rekao je da reforme ostaju u fokusu Vlade Srbije, sa posebnim akcentom na vladavinu prava, ali je istakao da značajan napredak Srbije postignut u reformskom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora sa EU.

Selaković je podsetio da u toku prošle godine nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje i zatražio je podršku da se pokaže spremnost i EU za nastavak procesa, ukazujući da je Srbija u ovom trenutku spremna za otvaranje pet poglavlja za koja je podnela pregovaračke pozicije.

Prema njegovim rečima, u cilju unapređenja i ubrzanja pristupnog procesa, Srbija je prihvatila novu metodologiju i očekuje da uskoro dobije razjašnjenja Evropske komisije o njenoj primeni na pregovarački proces.

Srbija je zahvalna EU na podršci koju pruža u oblasti strukturnih reformi i ekonomskih mera, kao i investicijama iz EU i njenih država članica, kazao je ministar Selaković, i pozvao EU da nastavi sa primenom Ekonomskog-investicionog plana za zapadni Balkan koji će podstaći dalji ekonomski rast. Istakao je da Srbija pridaje veliki značaj regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu i želi punu integraciju u EU.

Takođe, šef srpske diplomatije zahvalio je EU na pomoći i saradnji tokom pandemije.

Pozdravljajući imenovanje Sanina na poziciju generalnog sekretara Evropske službe za spoljne poslove, Selaković je izrazio uverenje da će to dodatno pospešiti već dobru saradnju sa tom institucijom, sa kojom redovno održava bilateralne i regionalne političke konsultacije. Zahvalio je na pozivu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da poseti Brisel i izrazio očekivanje da će poseta biti realizovana u najskorijem periodu.

Govoreći o odnosima sa Prištinom, Selaković je naglasio da je Srbija posvećena dijalogu koji teži održivom kompromisnom rešenju, istakavši da je Beograd ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali i da, s druge strane, ni skoro osam godina od postizanja dogovora, Zajednica srpskih opština nije uspostavljena.

Ministar je ukazao da dijalog karakteriše nedostatak poverenja, a izjave o tzv. velikoj Albaniji, koje dolaze od pobednika izbora na KiM, kao i izostanak reakcije EU na to, ne doprinose izgradnji poverenja.

Selaković je rekao i da Beograd podržava rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i da je spreman da sarađuje sa svim akterima međunarodne zajednice koji mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, pri čemu, kako je naglasio, Brisel za Beograd ostaje centralno mesto za dijalog.