Старовић: Драгоцена посета Селаковића традиционалним пријатељима у Латинској Америци

08. авг 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је посета министра спољних послова Николе Селаковића Латинској Америци веома важна и драгоцена јер су многе те државе наши традиционални партнери и важно је да са њима развијамо односе.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да вишедневна латиноамеричка турнеја министра Селаковића обухвата четири државе – Kубу, Kолумбију, као и Kостарику и Венецуелу, које ће шеф српске дипломатије посетити наредних дана.

„Дуго смо занемаривали те државе од којих су многе наши традиционални пријатељи. Јако је важно што је министар Селаковић и данас у Боготу где присуствује инаугарацији новог председника Густава Франсиска Петра Уреге, јер Богoта претходних дана представља дипломатску престоницу читавог латионоамеричког света па и шире од тога“, рекао је Старовић.

Према његовим речима, министар Селаковић је имао читав низ билатералних сусрета поред државе домаћина, и сусрео се и са министрима спољних послова Мексика, Бразила, Парагваја, Португалије, са потпредседником Ел Салвадора и са новим председником Чилеа Габријелом Борићем, који вуче корене са ових простора.

„Све је то веома важно и драгоцено будући да смо сви ми определили за очување нашег територијалног интегритета и за Kосово и Метохију се боримо превасходно на политичком и правно-политичком плану. Стога нам је важно да развијамо и негујемо односе са свим државама планете како на билатералном, тако и на мултилатералном плану. Ова велика латиноамеричка турнеја, након две афричке и једне азијске турнеје, заправо заокружује све што је министар Селаковић успео да постигне у претходне две године“, рекао је Старовић и навео да министар Селаковића на достојанствен и прави начин представља нашу државу.

Према његовим речима, министар Селаковић је у претходном периоду имао више од 600 билатералних сусрета са важним светским државницима, а од тога више од 250 сусрета на министарском или на нивоу који је виши од министарског.