Свечано отворена Амбасада Србије у Гани

08. јул 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић данас је у Акри свечано отворио Амбасаду Србије у Гани, и том приликом поручио да ће она допринети развоју билатералних односа Србије и Гане у будућности на политичком, економском и сваком другом плану.

Министар је посебно изразио задовољство чињеницом да је ово прва амбасада наше земље која је отворена на територији афричког континента после више од четири деценије.

"Гана није само традиционални пријатељ са којим смо засновали дипломатске односе још 1959. године, већ је велики пријатељ у данашњици, јер је то држава која је повукла признање тзв. независности Косова и држава са којом остварујемо изванредну сарадњу у међународним форумима", казао је министар Селаковић.

Селаковић је навео да Србија и Гана имају озбиљне планове за сарадњу у будућности, посебно у областима пољопривреде, одбране, дигитализације, вештачке интелигенције, образовања.

Селаковић је казао да је његова данашња посета почела састанком са председником Гане Наном Адом Данквом Акуфо-Адом, који је присуствовао 60. годишњици оснивања ПНЗ у Београду прошле године, и којег је председник Вучић одликовао Орденом на ленти за допринос развоју билатералних односа Гане и Србија и личне заслуге у повлачењу признања независности тзв. Косова.

"Састанак је био срдачан и договорили смо отварање Амбасаде Гане у Београду, чему ће Влада Србије и Министарство спољних послова пружити несебичну помоћ", нагласио је Селаковић.

Када је реч о о састанку са министарком спољних послова Ширли Бочвеј, министар је казао да се разговарало о плану наших активности до краја године, као и да је договорено да у октобру буде одржана заједничка седница Мешовитог комитета за економско-трговинску сарадњу. Такође, Селаковић је пренео да се припремају и значајни споразуми који ће тада бити закључени, али и да радимо на одржавању бизнис форума који би окупио припаднике пословних заједница наше две државе.