Државни секретар Немања Старовић у радној посети Јерменији

30. јун 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић боравио је у дводневној радној посети Јерменији, приликом које су одржане политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Јерменије.

На консултацијама, које је са јерменске стране водио заменик министра иностраних послова Парујр Ховханисјан, позитивно је оцењен ниво и развој билатералних односа и обострано констатовано постојање великог потенцијала за њихов даљи развој у разним областима, са нагласком на наредне кораке које ће две стране предузети у правцу продубљивања сарадње и веза између две земље и пријатељских народа. Такође, саговорници су разговарали и о бројним актуелним регионалним и међународним питањима.

Током боравка у Јеревану, државни секретар имао је и куртоазни сусрет са министром иностраних послова Араратом Мирзојаном, у којем је истакнут значај развоја политичког дијалога и узајамног отварања дипломатских мисија у две земље.

Старовић се састао са више јерменских званичника - министром за високу технологију Робертом Хачатрјаном, заменицом министра образовања, науке, културе и спорта Жаном Андреасјан и замеником министра економије Арменом Арзумањаном, са којима је имао садржајне разговоре о могућностима развоја секторске сарадње.   

Такође, Старовић је  обишао седиште Јерменске апостолске цркве у Ечмиадзину и разговарао са директором за међународне односе и протокол, архиепископом, Натаном Ховханисјаном.

Државни секретар је посетио и Музеј геноцида и Меморијални центар Цицернакаберд, где је положио венац у знак сећања на јерменске жртве, а заједно са представницима локалних власти из провинције Армавир је положио венац на споменик „Сломљено крило“, који је подигнут у спомен на седморицу српских пилота који су погинули у хуманитарној мисији допремања помоћи после катастрофалног земљотреса у Јерменији 1988. године.