Državni sekretar Nemanja Starović u radnoj poseti Jermeniji

30. jun 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović boravio je u dvodnevnoj radnoj poseti Jermeniji, prilikom koje su održane političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Jermenije.

Na konsultacijama, koje je sa jermenske strane vodio zamenik ministra inostranih poslova Parujr Hovhanisjan, pozitivno je ocenjen nivo i razvoj bilateralnih odnosa i obostrano konstatovano postojanje velikog potencijala za njihov dalji razvoj u raznim oblastima, sa naglaskom na naredne korake koje će dve strane preduzeti u pravcu produbljivanja saradnje i veza između dve zemlje i prijateljskih naroda. Takođe, sagovornici su razgovarali i o brojnim aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Tokom boravka u Jerevanu, državni sekretar imao je i kurtoazni susret sa ministrom inostranih poslova Araratom Mirzojanom, u kojem je istaknut značaj razvoja političkog dijaloga i uzajamnog otvaranja diplomatskih misija u dve zemlje.

Starović se sastao sa više jermenskih zvaničnika - ministrom za visoku tehnologiju Robertom Hačatrjanom, zamenicom ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Žanom Andreasjan i zamenikom ministra ekonomije Armenom Arzumanjanom, sa kojima je imao sadržajne razgovore o mogućnostima razvoja sektorske saradnje.   

Takođe, Starović je  obišao sedište Jermenske apostolske crkve u Ečmiadzinu i razgovarao sa direktorom za međunarodne odnose i protokol, arhiepiskopom, Natanom Hovhanisjanom.

Državni sekretar je posetio i Muzej genocida i Memorijalni centar Cicernakaberd, gde je položio venac u znak sećanja na jermenske žrtve, a zajedno sa predstavnicima lokalnih vlasti iz provincije Armavir je položio venac na spomenik „Slomljeno krilo“, koji je podignut u spomen na sedmoricu srpskih pilota koji su poginuli u humanitarnoj misiji dopremanja pomoći posle katastrofalnog zemljotresa u Jermeniji 1988. godine.