Обележено 140 година пријатељства Србије и Јапана

14. јун 2022.
У Министарству спољних послова данас је свечано обележен јубилеј - 140 година пријатељства Србије и Јапана.

Овом приликом угледним званицама обратили су се министар спољних послова Никола Селаковић, директор „Поште Србије“ Зоран Ђорђевић и амбасадор Јапана Такахико Кацумата.

Истакавши да обележавамо датум прве дипломатске преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија 1882. године, Селаковић је са поносом указао да нема много држава у свету које се могу подичити контактима и сарадњом какву су већ крајем 19. и почетком 20. века имали Србија и Јапан.

 „Протеклих 140 година обележиле су бурна историјска дешавања, ратови и економске кризе, а Србија и Јапан су, у готово свим периодима, одржали контакте и сарадњу на које смо поносни и данас“, казао је Селаковић, додавши да велика географска удаљеност наших двеју држава никада није обесхрабрила обострана стремљења да подстичемо и негујемо међусобну сарадњу и пријатељство.

Селаковић је констатовао да се данас сарадња наших двеју земаља успешно развија у великом броју области, уз одличне међусобне контакте наших званичника и интензиван и отворен политички дијалог. Такође, подсетио је да је Србија последњих неколико година угостила високе јапанске званичнике, премијера Јапана Шинзо Абеа, министра иностраних послова Таро Кона, али и да је премијерка Ана Брнабић присуствовала церемонијама устоличења јапанског цара Нарухита, министар је казао да радује новим плодотворним контактима, на којима се интензивно ради.

„Изузетно нас радује чињеница да Република Србија и Јапан бележе значајне резултате у привредној области, као и да су јапанске компаније препознале предности присуства у нашој земљи“, казао је министар, подвукавши да је Влада Србије спремна да новим јапанским инвеститорима пружи сву потребну помоћ у пословним подухватима.

У обраћању Селаковић је посебно указао да су српски и јапански народ били једни уз друге и у тешким тренуцима, рекавши да је амбасадор Јапана 1999. године био међу реткима који су остали са нама свих 78 дана НАТО агресије, али и да је велики земљотрес у Јапану 2011. пробудио изузетну солидарност српског народа и жељу да помогне пријатељском јапанском народу у невољи.

„Сваки Београђанин зна за јапанске жуте аутобусе, популарне „Јапанце“ који су симбол јапанских несебичних донација и помоћи нашој земљи у протекле две деценије. Користим ову прилику да изразим велику захвалност на изузетној солидарности и помоћи коју је Јапан пружао грађанима Србије, а која је, обухватајући донације, повољне јенске кредите и техничку помоћ, премашила 508 милиона евра. Српски народ то не заборавља“, казао је министар, додавши и да су пријатељству Србије и Јапана допринели и бројни појединци, који су за допринос унапређењу сарадње двеју држава добили највиша државна одликовања Републике Србије и Јапана.

Директор „Поште Србије“ Зоран Ђорђевић представио је посебно издање поштанских маркица издатих у част овог јубилеја, рекавши да пошта на тај начин жели да допринесе обележавању овог значајној јубилеја.

„Несумњиво је да пријатељство Србије и Јапана постоји и траје и сигуран сам да ће то пријатељство у будућности бити још веће“, казао је Ђорђевић.

Амбасадор Јапана Такахико Кацумата истакао је да се пријатељство Србије и Јапана добро развијало, да су се неговали односи у различитим сферама, нарочито нагласивши да је последњих година унапређен политички дијалог, дипломатска сарадња и економско-пословни односи.

„Јапан никада неће заборавити подршку српског народа када је пре 11 година Јапан погодио велики земљотрес и цунами, у којима је више од 20.000 људи изгубило живот.

„Искрено се надам да ће ова изложба још више зближити наша два народа и културе и да ће посетиоцима илустровати историјат наших одоса“, поручио је амбасадор.

На крају сви присутни имали су прилику да обиђу изложбу постављену у част овог јубилеја на којој си приказани најзначајнији документи из Дипломатског архива Министарства и Архива Југославије, а који сведоче богатој сарадњи две државе.

Свечаности су присуствовале бројне личности које су личним ангажманом допринеле учвршћивању веза Србије и Јапана, попут Драгана Стојковића Пиксија, некадашњег министра спољних послова и амбасадора у Јапану Ивана Мркића и професоркe Љиљанe Марковић.