Obeleženo 140 godina prijateljstva Srbije i Japana

14. jun 2022.
U Ministarstvu spoljnih poslova danas je svečano obeležen jubilej - 140 godina prijateljstva Srbije i Japana.

Ovom prilikom uglednim zvanicama obratili su se ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, direktor „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević i ambasador Japana Takahiko Kacumata.

Istakavši da obeležavamo datum prve diplomatske prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija 1882. godine, Selaković je sa ponosom ukazao da nema mnogo država u svetu koje se mogu podičiti kontaktima i saradnjom kakvu su već krajem 19. i početkom 20. veka imali Srbija i Japan.

 „Proteklih 140 godina obeležile su burna istorijska dešavanja, ratovi i ekonomske krize, a Srbija i Japan su, u gotovo svim periodima, održali kontakte i saradnju na koje smo ponosni i danas“, kazao je Selaković, dodavši da velika geografska udaljenost naših dveju država nikada nije obeshrabrila obostrana stremljenja da podstičemo i negujemo međusobnu saradnju i prijateljstvo.

Selaković je konstatovao da se danas saradnja naših dveju zemalja uspešno razvija u velikom broju oblasti, uz odlične međusobne kontakte naših zvaničnika i intenzivan i otvoren politički dijalog. Takođe, podsetio je da je Srbija poslednjih nekoliko godina ugostila visoke japanske zvaničnike, premijera Japana Šinzo Abea, ministra inostranih poslova Taro Kona, ali i da je premijerka Ana Brnabić prisustvovala ceremonijama ustoličenja japanskog cara Naruhita, ministar je kazao da raduje novim plodotvornim kontaktima, na kojima se intenzivno radi.

„Izuzetno nas raduje činjenica da Republika Srbija i Japan beleže značajne rezultate u privrednoj oblasti, kao i da su japanske kompanije prepoznale prednosti prisustva u našoj zemlji“, kazao je ministar, podvukavši da je Vlada Srbije spremna da novim japanskim investitorima pruži svu potrebnu pomoć u poslovnim poduhvatima.

U obraćanju Selaković je posebno ukazao da su srpski i japanski narod bili jedni uz druge i u teškim trenucima, rekavši da je ambasador Japana 1999. godine bio među retkima koji su ostali sa nama svih 78 dana NATO agresije, ali i da je veliki zemljotres u Japanu 2011. probudio izuzetnu solidarnost srpskog naroda i želju da pomogne prijateljskom japanskom narodu u nevolji.

„Svaki Beograđanin zna za japanske žute autobuse, popularne „Japance“ koji su simbol japanskih nesebičnih donacija i pomoći našoj zemlji u protekle dve decenije. Koristim ovu priliku da izrazim veliku zahvalnost na izuzetnoj solidarnosti i pomoći koju je Japan pružao građanima Srbije, a koja je, obuhvatajući donacije, povoljne jenske kredite i tehničku pomoć, premašila 508 miliona evra. Srpski narod to ne zaboravlja“, kazao je ministar, dodavši i da su prijateljstvu Srbije i Japana doprineli i brojni pojedinci, koji su za doprinos unapređenju saradnje dveju država dobili najviša državna odlikovanja Republike Srbije i Japana.

Direktor „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević predstavio je posebno izdanje poštanskih markica izdatih u čast ovog jubileja, rekavši da pošta na taj način želi da doprinese obeležavanju ovog značajnoj jubileja.

„Nesumnjivo je da prijateljstvo Srbije i Japana postoji i traje i siguran sam da će to prijateljstvo u budućnosti biti još veće“, kazao je Đorđević.

Ambasador Japana Takahiko Kacumata istakao je da se prijateljstvo Srbije i Japana dobro razvijalo, da su se negovali odnosi u različitim sferama, naročito naglasivši da je poslednjih godina unapređen politički dijalog, diplomatska saradnja i ekonomsko-poslovni odnosi.

„Japan nikada neće zaboraviti podršku srpskog naroda kada je pre 11 godina Japan pogodio veliki zemljotres i cunami, u kojima je više od 20.000 ljudi izgubilo život.

„Iskreno se nadam da će ova izložba još više zbližiti naša dva naroda i kulture i da će posetiocima ilustrovati istorijat naših odosa“, poručio je ambasador.

Na kraju svi prisutni imali su priliku da obiđu izložbu postavljenu u čast ovog jubileja na kojoj si prikazani najznačajniji dokumenti iz Diplomatskog arhiva Ministarstva i Arhiva Jugoslavije, a koji svedoče bogatoj saradnji dve države.

Svečanosti su prisustvovale brojne ličnosti koje su ličnim angažmanom doprinele učvršćivanju veza Srbije i Japana, poput Dragana Stojkovića Piksija, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova i ambasadora u Japanu Ivana Mrkića i profesorke Ljiljane Marković.