Одржане политичке консултације Србије и Мексика

07. јун 2021.
У Министарству спољних послова данас су одржане политичке консултације Србије и Мексика.

Делегацију Министарства спољних послова Мексика поздравио је министар Селаковић, који је том приликом подвукао да су односи две земље традиционално пријатељски, утемељени на међусобном разумевању, уважавању и подршци.

Изразио је посебну захвалност на принципијелној позицији Мексика по питању Косова и Метохије.

Поручио је да је наша земља заинтересована за интензивирање политичког дијалога на високом и највишем нивоу са Мексиком.

Изразио је, такође, спремност за даље јачање економске сарадње између Србије и Мексика.

Током консултација, две делегације су разговарале о могућностима за свеобухватно јачање билатералних односа две државе које ове године, низом манифестација у Србији и Мексику, обележавају 75. годишњицу успостављања дипломатских односа. 

Две делегације су посебну пажњу посветиле размени искустава и доброј пракси у борби против пандемије Ковид-19.

Било је речи, такође, о јачању мултилатералне сарадње, као и о процесу придруживања Србије ЕУ, односно завршој фази преговора Глобалног споразума између Сједињених Држава Мексика и ЕУ.

Делегацију Министарства спољних послова Сједињених Држава Мексика је предводио генерални директор за Европу Бернардо Агилар Калво, док је делегацију Министарства спољних послова Србије предводио вршилац дужности помоћника министра за билатералну сарадњу амбасадор Владимир Марић.