Откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу у Београду

19. апр 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и заменик градоначелника Горан Весић свечано су данас у центру Београда открили споменик деспоту Стефану Лазаревићу, урађен према идејном решењу вајара Светомира Арсића Басаре.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да је нови споменик прави празник за главни град Србије, јер је и Београд у време деспота Стефана први пут постао престоница, а да је деспот Стефан један од најсјајнијих владара српске средњовековне епохе, велики ратник, витез, врли државник, правник, дипломата и поклоник уметности.

„На данашњи дан, када се и завршавају свечаности поводом дана Београда, открили смо споменик једном од најсјајнијих владара српске средњовековне епохе, човеку чија је појава представљала лабудову песму средњовековне српске државности и културе. Он је оснивач српског универзитета у манастиру Ресави, а Београд и Србија за 154 године нису му подигли нити један једини споменик“, рекао је Селаковић.

Како је додао, према деспоту Стефану Београд је показивао приличну дозу незнања, а дугује му се да се много више говори о њему, будући да је сам деспот Стефан од угарског краља Жигмунда изборио град Београд и од једне пограничне угарске вароши направио капију Балкана и најважнији град овога дела Европе.

Данас, на почетку треће деценије 21. века, нагласио је министар, Србији није потребан други путоказ, до оног деспота Стефана Лазаревића, светитеља и владаоца, коме је подигнут споменик, са жељом да се просвете сви они који о њему не знају довољно, као и да тај део Београда, дуго времена познат по сивилу, загађењу и запуштености, засија.

„Након споменика Великом жупану Стефану Немањи, ево и споменика деспоту Стефану Лазаревићу. Свако онај ко би напао овај споменик и ову идеју, нека прво сам погледа коме је подигнут споменик, нека прво сам погледа шта је он урадио за Београд и да ли је у то време Београд сијао или тамновао“, рекао је министар, уверен да ће у времену пред нама, управо у главном граду, многим нашим великим људима бити подигнута „дивна знамења“ и да ће сваки део Београд постати још лепши.

Министар је указао да је последњих неколико месеци, сусрећући се са људима из иностранства, који су долазили у Београд, после пет, 10, 20 година, тек „из њихових уста“, схватио колико је Београд узнапредовао, колико се мења и колико су те промене и напредак нешто што се не може више зауставити.

„Управо захваљујући оној визији коју је грађанима представио председник Србије Александар Вучић у време када је постао председник Владе Србије, коју је Београд спроводио уз подршку владе и државе, наш главни град постао је замајац свеукупног развоја читаве Србије“, нагласио је министар.

Истиче да је неопходно баштинити културу сећања на оне који су Београд чинили великим пре нас и да међу том плејадом личности, као најсјајнија звезда сија име деспота Стефана Лазаревића, у једном периоду неоправдано заборављеног и скрајнутог у нашој историји, а од данас, уверен је министар - личности којој ће се поклањати велика пажња.
 
„И нека ово откривање споменика буде само почетак подизања нивоа свести и културе сећања када је у питању и деспот Стефан његови претходници, али и они након њега који су Београд чинили и учинили великим и оставили га да га подижемо још више и чинимо оним што јесте, а то је капија Балкана за запад и капија запада за Балкан“,закључио је шеф српске дипломатије.

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу постављен је на скверу између улица Гундулићев венац, Дринчићеве, Палмотићеве и Булевара деспота Стефана, сам деспот представљен је са мачем у десној руци, док у левој држи књигу, а на грудима има крст. Споменик је висок четири метра без постамента.