Otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu

19. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i zamenik gradonačelnika Goran Vesić svečano su danas u centru Beograda otkrili spomenik despotu Stefanu Lazareviću, urađen prema idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da je novi spomenik pravi praznik za glavni grad Srbije, jer je i Beograd u vreme despota Stefana prvi put postao prestonica, a da je despot Stefan jedan od najsjajnijih vladara srpske srednjovekovne epohe, veliki ratnik, vitez, vrli državnik, pravnik, diplomata i poklonik umetnosti.

„Na današnji dan, kada se i završavaju svečanosti povodom dana Beograda, otkrili smo spomenik jednom od najsjajnijih vladara srpske srednjovekovne epohe, čoveku čija je pojava predstavljala labudovu pesmu srednjovekovne srpske državnosti i kulture. On je osnivač srpskog univerziteta u manastiru Resavi, a Beograd i Srbija za 154 godine nisu mu podigli niti jedan jedini spomenik“, rekao je Selaković.

Kako je dodao, prema despotu Stefanu Beograd je pokazivao priličnu dozu neznanja, a duguje mu se da se mnogo više govori o njemu, budući da je sam despot Stefan od ugarskog kralja Žigmunda izborio grad Beograd i od jedne pogranične ugarske varoši napravio kapiju Balkana i najvažniji grad ovoga dela Evrope.

Danas, na početku treće decenije 21. veka, naglasio je ministar, Srbiji nije potreban drugi putokaz, do onog despota Stefana Lazarevića, svetitelja i vladaoca, kome je podignut spomenik, sa željom da se prosvete svi oni koji o njemu ne znaju dovoljno, kao i da taj deo Beograda, dugo vremena poznat po sivilu, zagađenju i zapuštenosti, zasija.

„Nakon spomenika Velikom županu Stefanu Nemanji, evo i spomenika despotu Stefanu Lazareviću. Svako onaj ko bi napao ovaj spomenik i ovu ideju, neka prvo sam pogleda kome je podignut spomenik, neka prvo sam pogleda šta je on uradio za Beograd i da li je u to vreme Beograd sijao ili tamnovao“, rekao je ministar, uveren da će u vremenu pred nama, upravo u glavnom gradu, mnogim našim velikim ljudima biti podignuta „divna znamenja“ i da će svaki deo Beograd postati još lepši.

Ministar je ukazao da je poslednjih nekoliko meseci, susrećući se sa ljudima iz inostranstva, koji su dolazili u Beograd, posle pet, 10, 20 godina, tek „iz njihovih usta“, shvatio koliko je Beograd uznapredovao, koliko se menja i koliko su te promene i napredak nešto što se ne može više zaustaviti.

„Upravo zahvaljujući onoj viziji koju je građanima predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vreme kada je postao predsednik Vlade Srbije, koju je Beograd sprovodio uz podršku vlade i države, naš glavni grad postao je zamajac sveukupnog razvoja čitave Srbije“, naglasio je ministar.

Ističe da je neophodno baštiniti kulturu sećanja na one koji su Beograd činili velikim pre nas i da među tom plejadom ličnosti, kao najsjajnija zvezda sija ime despota Stefana Lazarevića, u jednom periodu neopravdano zaboravljenog i skrajnutog u našoj istoriji, a od danas, uveren je ministar - ličnosti kojoj će se poklanjati velika pažnja.
 
„I neka ovo otkrivanje spomenika bude samo početak podizanja nivoa svesti i kulture sećanja kada je u pitanju i despot Stefan njegovi prethodnici, ali i oni nakon njega koji su Beograd činili i učinili velikim i ostavili ga da ga podižemo još više i činimo onim što jeste, a to je kapija Balkana za zapad i kapija zapada za Balkan“,zaključio je šef srpske diplomatije.

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću postavljen je na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana, sam despot predstavljen je sa mačem u desnoj ruci, dok u levoj drži knjigu, a na grudima ima krst. Spomenik je visok četiri metra bez postamenta.