Помоћник министра Владимир Марић присуствовао инаугурацији председника Костарике

08. мај 2022.
Помоћник министра спољних послова за билатералну сарадњу Владимир Марић, у својству специјалног изасланика председника Србије Александра Вучића, присуствовао је инаугурацији новог председника Костарике Родрига Алберта Ћавеса Роблеса.

Овом свечаном догађају у Сан Хосеу присуствовали су краљ Шпаније Фелипе Шести, председници Колумбије Иван Дуке, Доминикане Луис Абинадер и Панаме Лаурентино Кортисо Коен, као и многобројне високе званице из читавог света.

Помоћник министра Владимир Марић се овом приликом сусрео и са новим министром спољних послова Костарике Арнолдом Андром Тиноком, који је упутио поздраве министру Николи Селаковићу и  изразио жељу да се са њим састане у што скоријем периоду.

На маргинама догађаја, Марић се састао са министром спољних послова Гватемале Мариом Букаром Флоресом.

Марић је констатовао да односе Србије и Гватемале карактерише висок степен сарадње и разумевања, нарочито изразивши задовољство поводом чињенице да ове године две земље обележавају 140 година успостављања билатералних односа.

Министар Букаро Флорес пренео је да у наредном периоду намерава да посети Србију.

Такође, Марић се састао са министарком иностраних послова Чилеа Антонијом Урехолом којој је пренео поздраве министра Селаковића и упутио позив да посети Србију.

Министарка Урехола нагласила је да ће њена земља наставити са пружањем доследне подршке Србији у циљу очувања њеног суверенитета и територијалног интегритета.

Саговорници су истакли значај међусобне подршке у међународним организацијама, и договорили што скорије одржавање политичких консултација две земље.