Pomoćnik ministra Vladimir Marić prisustvovao inauguraciji predsednika Kostarike

08. maj 2022.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Vladimir Marić, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao je inauguraciji novog predsednika Kostarike Rodriga Alberta Ćavesa Roblesa.

Ovom svečanom događaju u San Hoseu prisustvovali su kralj Španije Felipe Šesti, predsednici Kolumbije Ivan Duke, Dominikane Luis Abinader i Paname Laurentino Kortiso Koen, kao i mnogobrojne visoke zvanice iz čitavog sveta.

Pomoćnik ministra Vladimir Marić se ovom prilikom susreo i sa novim ministrom spoljnih poslova Kostarike Arnoldom Androm Tinokom, koji je uputio pozdrave ministru Nikoli Selakoviću i  izrazio želju da se sa njim sastane u što skorijem periodu.

Na marginama događaja, Marić se sastao sa ministrom spoljnih poslova Gvatemale Mariom Bukarom Floresom.

Marić je konstatovao da odnose Srbije i Gvatemale karakteriše visok stepen saradnje i razumevanja, naročito izrazivši zadovoljstvo povodom činjenice da ove godine dve zemlje obeležavaju 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa.

Ministar Bukaro Flores preneo je da u narednom periodu namerava da poseti Srbiju.

Takođe, Marić se sastao sa ministarkom inostranih poslova Čilea Antonijom Ureholom kojoj je preneo pozdrave ministra Selakovića i uputio poziv da poseti Srbiju.

Ministarka Urehola naglasila je da će njena zemlja nastaviti sa pružanjem dosledne podrške Srbiji u cilju očuvanja njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Sagovornici su istakli značaj međusobne podrške u međunarodnim organizacijama, i dogovorili što skorije održavanje političkih konsultacija dve zemlje.