Помоћник министра Владимир Марић у званичној посети Куби

20. јун 2022.
Помоћник министра спољних послова за билатералну сарадњу Владимир Марић боравио је у званичној посети Куби, и том приликом имао разговоре у Националној скупштини народне власти, Министарству спољних послова, у Националном институту за спорт, физичко образовање и рекреацију, и у Централном комитету Комунистичке партије Кубе.

У Националној скупштини народне власти, током разговора са Албертом Нуњесом Бетанкуром, секретаром Комисије за међународне односе, Марић је истакао значај парламентарне дипломатије, те указао на плодну сарадњу два парламента и посланичких група пријатељства, у бројним сегментима. Алберто Нуњес Бетанкур упознао је саговорника са најзначајнијим темама и изменама у законодавству Кубе, у протеклом и наредном периоду.

Током сусрета са заменицом министра спољних послова Анајанси Родригес Камехо обострано је потврђено традиционално, историјско пријатељство два народа и две земље. Изражена је међусобна захвалност за подршке које Србија и Куба посвећују питањима од стратешког националног значаја – територијалном интегритету и суверенитету Србије, по питању Косова и Метохије, те Резолуцији УН о потреби укидања економске, трговинске и финансијске блокаде Кубе, од стране САД.

Марић је поновио позив за посету Србији председнику Мигелу Дијас Канелу Бермудесу, те министру спољних послова Бруну Родригесу Париљи и истакао значај континуитета билатералног дијалога, кроз политичке консултације. Саговорници су размотрили и ставове о актуелним питањима међународне политичке сцене.

У Националном институту за спорт, физичко образовање и рекреацију, Марић је разговарао са потпредседником Ариелом Саинсом о конкретним облицима сарадње и помоћи. Током сусрета је закључено да ће две земље, са значајном традицијом и постигнућима у области спорта, наставити да сарађују, пружају међусобну подршку и негују различите модалитете билатералних односа, као што су размена стручњака, заједнички тренинзи и одржавање припрема за међународна такмичења на националним територијама.

Заменик директора за Европу Централног комитета Комунистичке партије Кубе Хуан Карлос Марсан упознао је Марића са тренутним изазовима са којима се суочава лидер кубанске идеологије, Комунистичка партија, а то су развој националне привреде, очување мира и јединства, те одбрана принципа револуционарних идеја, политички и идеолошки рад са популацијом младих.

Током званичне посете Куби, помоћник министра спољних послова Србије имао је састанак и са чланом Председништва и координатором Комитета за одбрану револуције Комунистичке партије Кубе и одликованим кубанским националним херојем Херардом Ернандезом.