Pomoćnik ministra Vladimir Marić u zvaničnoj poseti Kubi

20. jun 2022.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Vladimir Marić boravio je u zvaničnoj poseti Kubi, i tom prilikom imao razgovore u Nacionalnoj skupštini narodne vlasti, Ministarstvu spoljnih poslova, u Nacionalnom institutu za sport, fizičko obrazovanje i rekreaciju, i u Centralnom komitetu Komunističke partije Kube.

U Nacionalnoj skupštini narodne vlasti, tokom razgovora sa Albertom Nunjesom Betankurom, sekretarom Komisije za međunarodne odnose, Marić je istakao značaj parlamentarne diplomatije, te ukazao na plodnu saradnju dva parlamenta i poslaničkih grupa prijateljstva, u brojnim segmentima. Alberto Nunjes Betankur upoznao je sagovornika sa najznačajnijim temama i izmenama u zakonodavstvu Kube, u proteklom i narednom periodu.

Tokom susreta sa zamenicom ministra spoljnih poslova Anajansi Rodriges Kameho obostrano je potvrđeno tradicionalno, istorijsko prijateljstvo dva naroda i dve zemlje. Izražena je međusobna zahvalnost za podrške koje Srbija i Kuba posvećuju pitanjima od strateškog nacionalnog značaja – teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, po pitanju Kosova i Metohije, te Rezoluciji UN o potrebi ukidanja ekonomske, trgovinske i finansijske blokade Kube, od strane SAD.

Marić je ponovio poziv za posetu Srbiji predsedniku Migelu Dijas Kanelu Bermudesu, te ministru spoljnih poslova Brunu Rodrigesu Parilji i istakao značaj kontinuiteta bilateralnog dijaloga, kroz političke konsultacije. Sagovornici su razmotrili i stavove o aktuelnim pitanjima međunarodne političke scene.

U Nacionalnom institutu za sport, fizičko obrazovanje i rekreaciju, Marić je razgovarao sa potpredsednikom Arielom Sainsom o konkretnim oblicima saradnje i pomoći. Tokom susreta je zaključeno da će dve zemlje, sa značajnom tradicijom i postignućima u oblasti sporta, nastaviti da sarađuju, pružaju međusobnu podršku i neguju različite modalitete bilateralnih odnosa, kao što su razmena stručnjaka, zajednički treninzi i održavanje priprema za međunarodna takmičenja na nacionalnim teritorijama.

Zamenik direktora za Evropu Centralnog komiteta Komunističke partije Kube Huan Karlos Marsan upoznao je Marića sa trenutnim izazovima sa kojima se suočava lider kubanske ideologije, Komunistička partija, a to su razvoj nacionalne privrede, očuvanje mira i jedinstva, te odbrana principa revolucionarnih ideja, politički i ideološki rad sa populacijom mladih.

Tokom zvanične posete Kubi, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije imao je sastanak i sa članom Predsedništva i koordinatorom Komiteta za odbranu revolucije Komunističke partije Kube i odlikovanim kubanskim nacionalnim herojem Herardom Ernandezom.