Поштанске марке поводом 60 година пријатељства с Алжиром

04. јул 2022.
Пошта Србије је данас, у сарадњи са амбасадом Алжира, у музеју Поште представила пригодно филателистичко издање поводом обележавања 60. годишњице дипломатских односа две земље.

Такође, у сарадњи са амбасадом Алжира и Друштвом пријатеља Алжира, отворена је изложба алжирске филателије и изложба слика српско - алжирског уметника Адела Фареса.

Помоћник министра спољних послова за мултилатералу Милан Милановић је пренео поруку Николе Селаковића, у којој је он рекао да је изузетна част то што ову годишњицу две земље обележавају заједно.

Подсетио је на подршку Србије у борби Алжира за независност, и на бројне појединце из наше земље као што је сниматељ Стеван Лабудовић.

„Ове историјске истине представљају темељ наших нераскидивих веза прошлих садашњих и будућих, као и светао пример за долазеће генерације обеју страна“, навео је Милановић преносећи поруку министра Селаковића.

Милановић је, преносећи поруку министра, казао да се ове историјске борбе настављају и данас на нови начин и у новим искушењима и да Србија захваљује Алжиру на безрезервној подршци нашем суверенитету и интегритету и, како је рекао, истовремено и за принципијелну борбу за очување међународног поретка.

„Можемо се надати да ће наше заједничке активности новог доба омогућити даљи наставак квалитетних и блиских и продуктивних односа и у будућности“, рекао је Милановић.

Он је додао да интензивирање дијалога наших држава представља један од приоритета, и да постоји спремност министра Николе Селаковића да посети пријатељски Алжир.

Милановић је подсетио и на наш позив министру спољних послова Алжира Рамтану Ламамри да званично посети Србију.

В.д. директора ЈП Пошта Србије Зоран Ђорђевић честитао је амбасадору Алжира 60 година од стицања независности, и додао да је издавање пригодне марке за обележавање оваквих историјских догађаја, како је рекао, најмање што држава може да учини с обзиром на велико пријатељство Србије и Алжира.

„Сигуран сам да је борба алжирског народа за независност и српског народа који је у тој борби директно и индиректно учествовао, са великим бројем наших људи који су били тамо, чињеница да је та борба била исправна и довела до тога да данас имамо једну земљу на афричком континенту која је јака и развијена, која представља једну од најразвијенијих земаља на афричком континенту с једне стране, а са друге стране великог пријатеља Србије и великог сарадника Србије у овако тешким временима", рекао је Ђорђевић.

Додао је да представљање ове марке показује да Пошта Србије стоји тамо где и држава, а то је да, како је рекао, осведочено говори о томе да пријатељство између Србије и Алжира постоји.

Ђорђевић је изразио уверење да ће то пријатељство бити још јаче у будућности.

Амбасадор Алжира у Србији Фатах Махраз је изразио изузетну захвалност Пошти Србије на пригодном издању марке. Додао је да изложба слика представља пример спајања ове две културе, јер су родитељи уметника Српкиња и Алжирац.

Он је захвалио директору Поште Зорану Ђорђевићу на уступљеном простору музеја Поште за организовање алжирске филателистичке изложбе као и изложбе сликара Фариса и подсетио на почетак пријатељства ове две земље и помоћи српског народа у алжирској борби за независност.

„Ово пријатељство је зачето је у време ослободилачке борбе алжирског народа против француског колонијализма и подсећам на вишеструку помоћ коју је српски народ пружио алжирском народу у његовој борби за независност. Ова активна солидарност остаће заувек урезана у срцима и сећањима свих Алжираца", рекао је Махраз.

Дипломатски односи Србије и Алжира успостављени су непосредно после референдума о независности Алжира, који је одржан 1. јула 1962. године, а одлуку о отварању амбасаде Алжира тадашње Југословенске власти донеле су 2. јула 1962. године.

Формална одлука о успостављању дипломатских односа потписана је 3. јула исте године. Југославија је била прва европска земља која је признала привремену владу Алжира и прва која је допринела независности те земље.

 

 

 

Извор: Танјуг

Фото: Драган Кујунџић