Poštanske marke povodom 60 godina prijateljstva s Alžirom

04. jul 2022.
Pošta Srbije je danas, u saradnji sa ambasadom Alžira, u muzeju Pošte predstavila prigodno filatelističko izdanje povodom obeležavanja 60. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.

Takođe, u saradnji sa ambasadom Alžira i Društvom prijatelja Alžira, otvorena je izložba alžirske filatelije i izložba slika srpsko - alžirskog umetnika Adela Faresa.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova za multilateralu Milan Milanović je preneo poruku Nikole Selakovića, u kojoj je on rekao da je izuzetna čast to što ovu godišnjicu dve zemlje obeležavaju zajedno.

Podsetio je na podršku Srbije u borbi Alžira za nezavisnost, i na brojne pojedince iz naše zemlje kao što je snimatelj Stevan Labudović.

„Ove istorijske istine predstavljaju temelj naših neraskidivih veza prošlih sadašnjih i budućih, kao i svetao primer za dolazeće generacije obeju strana“, naveo je Milanović prenoseći poruku ministra Selakovića.

Milanović je, prenoseći poruku ministra, kazao da se ove istorijske borbe nastavljaju i danas na novi način i u novim iskušenjima i da Srbija zahvaljuje Alžiru na bezrezervnoj podršci našem suverenitetu i integritetu i, kako je rekao, istovremeno i za principijelnu borbu za očuvanje međunarodnog poretka.

„Možemo se nadati da će naše zajedničke aktivnosti novog doba omogućiti dalji nastavak kvalitetnih i bliskih i produktivnih odnosa i u budućnosti“, rekao je Milanović.

On je dodao da intenziviranje dijaloga naših država predstavlja jedan od prioriteta, i da postoji spremnost ministra Nikole Selakovića da poseti prijateljski Alžir.

Milanović je podsetio i na naš poziv ministru spoljnih poslova Alžira Ramtanu Lamamri da zvanično poseti Srbiju.

V.d. direktora JP Pošta Srbije Zoran Đorđević čestitao je ambasadoru Alžira 60 godina od sticanja nezavisnosti, i dodao da je izdavanje prigodne marke za obeležavanje ovakvih istorijskih događaja, kako je rekao, najmanje što država može da učini s obzirom na veliko prijateljstvo Srbije i Alžira.

„Siguran sam da je borba alžirskog naroda za nezavisnost i srpskog naroda koji je u toj borbi direktno i indirektno učestvovao, sa velikim brojem naših ljudi koji su bili tamo, činjenica da je ta borba bila ispravna i dovela do toga da danas imamo jednu zemlju na afričkom kontinentu koja je jaka i razvijena, koja predstavlja jednu od najrazvijenijih zemalja na afričkom kontinentu s jedne strane, a sa druge strane velikog prijatelja Srbije i velikog saradnika Srbije u ovako teškim vremenima", rekao je Đorđević.

Dodao je da predstavljanje ove marke pokazuje da Pošta Srbije stoji tamo gde i država, a to je da, kako je rekao, osvedočeno govori o tome da prijateljstvo između Srbije i Alžira postoji.

Đorđević je izrazio uverenje da će to prijateljstvo biti još jače u budućnosti.

Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraz je izrazio izuzetnu zahvalnost Pošti Srbije na prigodnom izdanju marke. Dodao je da izložba slika predstavlja primer spajanja ove dve kulture, jer su roditelji umetnika Srpkinja i Alžirac.

On je zahvalio direktoru Pošte Zoranu Đorđeviću na ustupljenom prostoru muzeja Pošte za organizovanje alžirske filatelističke izložbe kao i izložbe slikara Farisa i podsetio na početak prijateljstva ove dve zemlje i pomoći srpskog naroda u alžirskoj borbi za nezavisnost.

„Ovo prijateljstvo je začeto je u vreme oslobodilačke borbe alžirskog naroda protiv francuskog kolonijalizma i podsećam na višestruku pomoć koju je srpski narod pružio alžirskom narodu u njegovoj borbi za nezavisnost. Ova aktivna solidarnost ostaće zauvek urezana u srcima i sećanjima svih Alžiraca", rekao je Mahraz.

Diplomatski odnosi Srbije i Alžira uspostavljeni su neposredno posle referenduma o nezavisnosti Alžira, koji je održan 1. jula 1962. godine, a odluku o otvaranju ambasade Alžira tadašnje Jugoslovenske vlasti donele su 2. jula 1962. godine.

Formalna odluka o uspostavljanju diplomatskih odnosa potpisana je 3. jula iste godine. Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala privremenu vladu Alžira i prva koja je doprinela nezavisnosti te zemlje.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Foto: Dragan Kujundžić