Селаковић: До краја маја сектор за економску дипломатију МСП

01. мај 2021.
До краја маја Министарство спољних послова требало би по први пут да добије сектор за економску дипломатију, најавио је шеф дипломатије Никола Селаковић, који наводи да је тај потез веома важан за даљи економски напредак Србије.

“То је један од стратешких циљева, на томе МСП ради претходних четири, пет месеци. Имаћемо посебну организациону јединицу, посебног помоћника министра који ће се бавити тим темама и данас, када Србија напредује, економски оздрављује и стаје на ноге, то је од и те како великог значаја за деловање Министарства”, рекао је Селаковић за Танјуг.

У оквиру модернизације и дигитализације услуга дипломатско-конзуларних представништава, министар најављује увођење новог портала - еКонзулат.

Тај портал, за почетак, омогућиће дигитализовано подношење захтева за одређени тип виза за улазак у Србију.

Селаковић је истакао да је приоритет у спољнополитичком деловању борба за заштиту територијалног интегритета и суверентина Србије, борба за заштиту српских државних и националних интереса на КиМ, исказивање добре воље и посвећености дијалогу и нормализацији односа Београда и Пришине, али и заступање наших интереса на КиМ.

“То је константа у деловању Министарства, и мом личном као министра спољних послова. У периоду када очекујемо да ће Србија бити изложена озбиљним притисцима у оквиру самог дијалога, то је апсолутни приоритет”, рекао је Селаковић.

Упоредо са тим, истиче и процес европских интеграција Србије, која стреми пуноправном чланству у ЕУ, уз очување, неговање и унапређење традиционалних, пријатељских и партнерских односа са пријатељима ван ЕУ, попут Русије, Кине земаља арапског света, афричког континента, Латинске Америке, као и унапређење односа Србије са САД.

Селаковић је навео да ће у наредном периоду бити посвећено много више пажње сународницима који живе ван граница Србије, у региону, на простору бивше Југославије и у суседним земљама, Мађарској, Румунији, Албанији…

“Ово је прилично широка агенда, много је ствари којима ћемо се бавити, а један од озбиљних и важних задатака министарства је да након 30 година несналажења, од нестанка СФРЈ, почнемо озбиљно да се бавимо на средњи и дужи рок кадровским планирањем и подмлађивањем Министарства”, рекао је Селаковић.

Како каже, радиће се на томе да се пружи шанса нашим најбољим студенима, ФПН-а, Филолошког, Економског факултета, али и нашим студентима из иностранства, који имају жељу да се врате у отаџбину, да сви заједно дају “нови снагу и замајац деловању Министарства спољних послова”.

 

Извор: Танјуг