Selaković: Do kraja maja sektor za ekonomsku diplomatiju MSP

01. May 2021.
Do kraja maja Ministarstvo spoljnih poslova trebalo bi po prvi put da dobije sektor za ekonomsku diplomatiju, najavio je šef diplomatije Nikola Selaković, koji navodi da je taj potez veoma važan za dalji ekonomski napredak Srbije.

“To je jedan od strateških ciljeva, na tome MSP radi prethodnih četiri, pet meseci. Imaćemo posebnu organizacionu jedinicu, posebnog pomoćnika ministra koji će se baviti tim temama i danas, kada Srbija napreduje, ekonomski ozdravljuje i staje na noge, to je od i te kako velikog značaja za delovanje Ministarstva”, rekao je Selaković za Tanjug.

U okviru modernizacije i digitalizacije usluga diplomatsko-konzularnih predstavništava, ministar najavljuje uvođenje novog portala - eKonzulat.

Taj portal, za početak, omogućiće digitalizovano podnošenje zahteva za određeni tip viza za ulazak u Srbiju.

Selaković je istakao da je prioritet u spoljnopolitičkom delovanju borba za zaštitu teritorijalnog integriteta i suverentina Srbije, borba za zaštitu srpskih državnih i nacionalnih interesa na KiM, iskazivanje dobre volje i posvećenosti dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prišine, ali i zastupanje naših interesa na KiM.

“To je konstanta u delovanju Ministarstva, i mom ličnom kao ministra spoljnih poslova. U periodu kada očekujemo da će Srbija biti izložena ozbiljnim pritiscima u okviru samog dijaloga, to je apsolutni prioritet”, rekao je Selaković.

Uporedo sa tim, ističe i proces evropskih integracija Srbije, koja stremi punopravnom članstvu u EU, uz očuvanje, negovanje i unapređenje tradicionalnih, prijateljskih i partnerskih odnosa sa prijateljima van EU, poput Rusije, Kine zemalja arapskog sveta, afričkog kontinenta, Latinske Amerike, kao i unapređenje odnosa Srbije sa SAD.

Selaković je naveo da će u narednom periodu biti posvećeno mnogo više pažnje sunarodnicima koji žive van granica Srbije, u regionu, na prostoru bivše Jugoslavije i u susednim zemljama, Mađarskoj, Rumuniji, Albaniji…

“Ovo je prilično široka agenda, mnogo je stvari kojima ćemo se baviti, a jedan od ozbiljnih i važnih zadataka ministarstva je da nakon 30 godina nesnalaženja, od nestanka SFRJ, počnemo ozbiljno da se bavimo na srednji i duži rok kadrovskim planiranjem i podmlađivanjem Ministarstva”, rekao je Selaković.

Kako kaže, radiće se na tome da se pruži šansa našim najboljim studenima, FPN-a, Filološkog, Ekonomskog fakulteta, ali i našim studentima iz inostranstva, koji imaju želju da se vrate u otadžbinu, da svi zajedno daju “novi snagu i zamajac delovanju Ministarstva spoljnih poslova”.

 

Izvor: Tanjug