Селаковић: Италија је Србији важан и поуздан партнер

31. мар 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се данас Комисији за спољне и европске послове Дома посланика парламента Италије, и поручио да билатерални односи наших земаља могу послужити као пример успешне и развијене институционалне сарадње на темељима стратешког партнерства.

Шеф српске дипломатије рекао је да Италија може бити чврсто уверена да у Влади Србије има стабилног и поузданог партнера окренутог европској будућности.

„Србија Италију види као важног, респектабилног и поузданог европског партнера. Стабилност односа трајна је вредност која ће наставити да се негује и унапређује“, рекао је Селаковић.

У сложеним околностима пандемије, Србија је у духу солидарности и пријатељства у априлу прошле године једну од највећих донација медицинске опреме за подршку здравственом систему упутила управо Италији, подсетио је министар.

„Италија је Србији послала свој медицински тим, који је пружио драгоцену помоћ српским лекарима и на томе смо вам веома захвални. Ми у Србији водимо се изреком - Пријатељ се у невољи познаје“, рекао је Селаковић.

Министар је констатовао да је Италија Србији отворен партнер за сарадњу и да је изразито проактивна по питању подршке Србији и региону Западног Балкана у процесу евроинтеграција.

Према његовим речима, италијанска компанија стожер је аутоиндустрије у нашој земљи, док италијанске грађевинске компаније заједно са српским граде ветропаркове, гасоводе и  најмодернију зону Београда.

„Ваша култура је изузетно важан чинилац који истински обогаћује наш културни амбијент. Будите чврсто уверени да у Влади Рeпублике Србије имате стабилног и поузданог партнера окренутог европској будућности. Влада Србије је спремна да у наредном периоду блиско сарађује са Владом премијера Марија Драгија“, истакао је шеф српске дипломатије.

Указујући да Србија намерава да током године буде домаћин наредне међувладине седнице у Београду, Селаковић је истакао опредељење наше земље да са Италијом унапређује и парламентарну сарадњу.

„У парламенту Србије, који броји 250 посланика, Посланичка група пријатељства са Италијом има чак 96 чланова и једна је од најбројнијих, што речито говори у прилог интереса да парламентарној сарадњи дамо на значају и интензитету у наредном периоду“, рекао је Селаковић.

Министар је истакао да је Влада Србије остала доследна темељним спољнополитичким приоритетима на добро промишљеном курсу и да је пуноправно чланство у ЕУ један од кључних стратешких циљева.

Такође, Селаковић је нагласио да традиционално пријатељски односи са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и залагање за нови ниво партнерских односа са САД, остају високо на спољнополитичкој агенди Владе.

„Наше везе са тим државама имају историјски, духовни, културни и цивилизацијски карактер. Имамо обавезу да их негујемо, остајући доследни својој визији модерног европског друштва“, рекао је Селаковић, и додао да је најважнији интерес Србије очување добросуседских односа и регионалне стабилности, а у склопу тога постизање мирног и праведног решења за питање јужне српске покрајине Косово и Метохија.

Управо питање дијалога са саговорницима из Приштине, указује министар, јесте најтеже и најкомплексније од свих.

Како је нагласио Селаковић, Србија је у потпуности и принципијелно посвећена решавању проблема који постоје у односу са Приштином, и става је да се решења могу и морају тражити кроз дијалог под окриљем ЕУ.

„Ми не видимо алтернативу томе“, истакао је министар и поздравио досадашње активности специјалног представника Мирослава Лајчака.

На регионалном плану, указао је министар, Србија ће наставити да пружа допринос свим процесима усмереним ка јачању и диверзификацији сарадње, руководећи се принципом солидарности и добросуседства на прагматичним основама.

Током пандемије, Србија је интензивно сарађивала са суседним земљама, како у погледу евакуације држављана, тако и по питању упућивања хуманитарне и медицинске помоћи, напоменуо је Селаковић и истакао донације вакцина нашим суседима - Северној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Шеф српске дипломатије наглашава да економско повезивање региона и укидање постојећих баријера у кретању, запошљавању и комуникацији међу грађанима, сасвим сигурно може допринети и повољнијој политичкој клими у региону, економском расту и стабилности, унапредити поверење и створити услове за успешније решавање отворених питања из прошлости.

„Руковођени овим циљевима, на предлог председника Републике Александра Вучића, Србија је покренула и ради на реализацији иницијативе заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану, познату под називом мини шенген, у којој учествују Србија, Албанија и Северна Македонија“, рекао је министар.

Према његовим речима, продубљивањем заједничког регионалног тржишта, олакшавањем протока робе и људи, смањењем трошкова пословања и подизањем конкурентности компанија помоћи ће се друштвима и нашим економијама и покренуће се неискоришћени потенцијали региона.

Министар Селаковић истакао је и да је Влада Србије наставила опсежне реформске процесе и да се српско друштво показало као солидарно и отпорно, и да ни у једном тренутку није било на терету ЕУ.

Раније данас, шеф српске дипломатије разговарао је са председником Комисије за спољне послове Сената Витом Петрочелијем, са председником Посланичке групе пријатељства са Србијом Паолом Русом и са председником Комисије за спољне и европске послове Дома посланика Пјером Фасином.