Selaković: Italija je Srbiji važan i pouzdan partner

31. mar 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković obratio se danas Komisiji za spoljne i evropske poslove Doma poslanika parlamenta Italije, i poručio da bilateralni odnosi naših zemalja mogu poslužiti kao primer uspešne i razvijene institucionalne saradnje na temeljima strateškog partnerstva.

Šef srpske diplomatije rekao je da Italija može biti čvrsto uverena da u Vladi Srbije ima stabilnog i pouzdanog partnera okrenutog evropskoj budućnosti.

„Srbija Italiju vidi kao važnog, respektabilnog i pouzdanog evropskog partnera. Stabilnost odnosa trajna je vrednost koja će nastaviti da se neguje i unapređuje“, rekao je Selaković.

U složenim okolnostima pandemije, Srbija je u duhu solidarnosti i prijateljstva u aprilu prošle godine jednu od najvećih donacija medicinske opreme za podršku zdravstvenom sistemu uputila upravo Italiji, podsetio je ministar.

„Italija je Srbiji poslala svoj medicinski tim, koji je pružio dragocenu pomoć srpskim lekarima i na tome smo vam veoma zahvalni. Mi u Srbiji vodimo se izrekom - Prijatelj se u nevolji poznaje“, rekao je Selaković.

Ministar je konstatovao da je Italija Srbiji otvoren partner za saradnju i da je izrazito proaktivna po pitanju podrške Srbiji i regionu Zapadnog Balkana u procesu evrointegracija.

Prema njegovim rečima, italijanska kompanija stožer je autoindustrije u našoj zemlji, dok italijanske građevinske kompanije zajedno sa srpskim grade vetroparkove, gasovode i  najmoderniju zonu Beograda.

„Vaša kultura je izuzetno važan činilac koji istinski obogaćuje naš kulturni ambijent. Budite čvrsto uvereni da u Vladi Republike Srbije imate stabilnog i pouzdanog partnera okrenutog evropskoj budućnosti. Vlada Srbije je spremna da u narednom periodu blisko sarađuje sa Vladom premijera Marija Dragija“, istakao je šef srpske diplomatije.

Ukazujući da Srbija namerava da tokom godine bude domaćin naredne međuvladine sednice u Beogradu, Selaković je istakao opredeljenje naše zemlje da sa Italijom unapređuje i parlamentarnu saradnju.

„U parlamentu Srbije, koji broji 250 poslanika, Poslanička grupa prijateljstva sa Italijom ima čak 96 članova i jedna je od najbrojnijih, što rečito govori u prilog interesa da parlamentarnoj saradnji damo na značaju i intenzitetu u narednom periodu“, rekao je Selaković.

Ministar je istakao da je Vlada Srbije ostala dosledna temeljnim spoljnopolitičkim prioritetima na dobro promišljenom kursu i da je punopravno članstvo u EU jedan od ključnih strateških ciljeva.

Takođe, Selaković je naglasio da tradicionalno prijateljski odnosi sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i zalaganje za novi nivo partnerskih odnosa sa SAD, ostaju visoko na spoljnopolitičkoj agendi Vlade.

„Naše veze sa tim državama imaju istorijski, duhovni, kulturni i civilizacijski karakter. Imamo obavezu da ih negujemo, ostajući dosledni svojoj viziji modernog evropskog društva“, rekao je Selaković, i dodao da je najvažniji interes Srbije očuvanje dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti, a u sklopu toga postizanje mirnog i pravednog rešenja za pitanje južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija.

Upravo pitanje dijaloga sa sagovornicima iz Prištine, ukazuje ministar, jeste najteže i najkompleksnije od svih.

Kako je naglasio Selaković, Srbija je u potpunosti i principijelno posvećena rešavanju problema koji postoje u odnosu sa Prištinom, i stava je da se rešenja mogu i moraju tražiti kroz dijalog pod okriljem EU.

„Mi ne vidimo alternativu tome“, istakao je ministar i pozdravio dosadašnje aktivnosti specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Na regionalnom planu, ukazao je ministar, Srbija će nastaviti da pruža doprinos svim procesima usmerenim ka jačanju i diverzifikaciji saradnje, rukovodeći se principom solidarnosti i dobrosusedstva na pragmatičnim osnovama.

Tokom pandemije, Srbija je intenzivno sarađivala sa susednim zemljama, kako u pogledu evakuacije državljana, tako i po pitanju upućivanja humanitarne i medicinske pomoći, napomenuo je Selaković i istakao donacije vakcina našim susedima - Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Šef srpske diplomatije naglašava da ekonomsko povezivanje regiona i ukidanje postojećih barijera u kretanju, zapošljavanju i komunikaciji među građanima, sasvim sigurno može doprineti i povoljnijoj političkoj klimi u regionu, ekonomskom rastu i stabilnosti, unaprediti poverenje i stvoriti uslove za uspešnije rešavanje otvorenih pitanja iz prošlosti.

„Rukovođeni ovim ciljevima, na predlog predsednika Republike Aleksandra Vučića, Srbija je pokrenula i radi na realizaciji inicijative zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, poznatu pod nazivom mini šengen, u kojoj učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, produbljivanjem zajedničkog regionalnog tržišta, olakšavanjem protoka robe i ljudi, smanjenjem troškova poslovanja i podizanjem konkurentnosti kompanija pomoći će se društvima i našim ekonomijama i pokrenuće se neiskorišćeni potencijali regiona.

Ministar Selaković istakao je i da je Vlada Srbije nastavila opsežne reformske procese i da se srpsko društvo pokazalo kao solidarno i otporno, i da ni u jednom trenutku nije bilo na teretu EU.

Ranije danas, šef srpske diplomatije razgovarao je sa predsednikom Komisije za spoljne poslove Senata Vitom Petročelijem, sa predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Paolom Rusom i sa predsednikom Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika Pjerom Fasinom.