Селаковић: Очекујемо појачане притиске на Србију, захвални смо Русији на подршци

16. апр 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да очекује додатни притисак дела међународне заједнице на нашу земљу како би одустала од свог става према једнострано проглашеној независности тзв. „Косова“.

Министар Селаковић је, током званичне посете Руској Федерацији, у интервјуу за сервис Спутњика на енглеском језику, додао да су могући и додатни притисци на Србију како би променила позиције када је реч о односима са Русијом и Кином.

Србија је, како ја овом приликом поручио Селаковић, захвална руском председнику Владимиру Путину и шефу дипломатије Сергеју Лаврову на подршци коју Русија пружа Србији у међународним форумима, укључујући Уједињене нације.

Србија, међутим, очекује и да Европска унија утиче на Приштину, како би омогућила формирање Заједнице српских општина, са чиме се касни читавих осам година, и да, уместо што се притисци врше на Београд, као доказаног кредибилног партнера у дијалогу, снажан притисак мора да буде усмерен ка Приштини, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије потврдио је још једном да је Београд доследно опредељен за дијалог, за разлику од нове привремене администрације у Приштини, која отворено поручује да дијалог није у врху њене листе приоритета, и уместо да показује конструктиван став према дијалогу упућује провокативне поруке о уједињењу самопроглашеног Косова и Албаније.

Селаковић је нагласио да је Београд отворен за компромис, као једино добро и одрживо решење, али да компромис не може бити ситуација у којој један губи све а други добија све.

Осврћући се на српско-руске односе, министар Селаковић је констатовао да простор за унапређење сарадње постоји у бројним областима, као што су енергетика, пољопривреда, наука, инфраструктура.

Он је изразио очекивање да ће бити могуће да билатерални односи буту обогаћени и у једном новом формату, 2 + 2, односно у форми заједничких састанака министара спољних послова и одбране двеју земаља.  

Министар Селаковић изразио је и очекивање да ће током његовог мандата бити отворен Културни центар Србије у Москви.