Selaković: Očekujemo pojačane pritiske na Srbiju, zahvalni smo Rusiji na podršci

16. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da očekuje dodatni pritisak dela međunarodne zajednice na našu zemlju kako bi odustala od svog stava prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti tzv. „Kosova“.

Ministar Selaković je, tokom zvanične posete Ruskoj Federaciji, u intervjuu za servis Sputnjika na engleskom jeziku, dodao da su mogući i dodatni pritisci na Srbiju kako bi promenila pozicije kada je reč o odnosima sa Rusijom i Kinom.

Srbija je, kako ja ovom prilikom poručio Selaković, zahvalna ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu na podršci koju Rusija pruža Srbiji u međunarodnim forumima, uključujući Ujedinjene nacije.

Srbija, međutim, očekuje i da Evropska unija utiče na Prištinu, kako bi omogućila formiranje Zajednice srpskih opština, sa čime se kasni čitavih osam godina, i da, umesto što se pritisci vrše na Beograd, kao dokazanog kredibilnog partnera u dijalogu, snažan pritisak mora da bude usmeren ka Prištini, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije potvrdio je još jednom da je Beograd dosledno opredeljen za dijalog, za razliku od nove privremene administracije u Prištini, koja otvoreno poručuje da dijalog nije u vrhu njene liste prioriteta, i umesto da pokazuje konstruktivan stav prema dijalogu upućuje provokativne poruke o ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije.

Selaković je naglasio da je Beograd otvoren za kompromis, kao jedino dobro i održivo rešenje, ali da kompromis ne može biti situacija u kojoj jedan gubi sve a drugi dobija sve.

Osvrćući se na srpsko-ruske odnose, ministar Selaković je konstatovao da prostor za unapređenje saradnje postoji u brojnim oblastima, kao što su energetika, poljoprivreda, nauka, infrastruktura.

On je izrazio očekivanje da će biti moguće da bilateralni odnosi butu obogaćeni i u jednom novom formatu, 2 + 2, odnosno u formi zajedničkih sastanaka ministara spoljnih poslova i odbrane dveju zemalja.  

Ministar Selaković izrazio je i očekivanje da će tokom njegovog mandata biti otvoren Kulturni centar Srbije u Moskvi.