Селаковић: Сећамо се славних предака, чувамо национални идентитет

15. сеп 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе један од покушаја очувања националног идентитета у ери глобализације која води без икакаве сумње ка губитку онога што јесте национални идентитет.

Селаковић је, гостујући на РТС, позвао све наше сународнике да истакну српску тробојку, да се поносе својим српским родом и Србијом, и да стварају у будућности поносно потомство.

Министар је на нагласио важност очувања националног идентитета, навео је да имамо много разлога да се поносимо, и подестио да се 15. септембра обележава годишњица почетка пробоја Солунског фронта.

Нагласио је да се данас сећамо славних предака, да их славимо, али и да поносно градимо потомке.

„Србија је данас, баш као и пре 100 година, на понос сваком ко у њој живи. Данас славимо нашу земљу која ће ове године бити првак по економском расту у Европи, по привлачењу страних директних инвестиција, за шта добијамо дивљење свих из света“, рекао је шеф дипломатије.

Поручио је да Србија гради добросуседске односе и да је посвећена очувању мира и стабилности у региону што је, каже, стратешко визионарско гледање државног  руководства.

Коментаришући то што је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи од Немачке тражила подршку за добијању нових признања тзв. „Kосова“ као и за учлањења у међународне организације, министар Селаковић је рекао да је позиција Београда јасна и да је Београд посвећен дијалогу.

„Сматрамо да је дијалог једини пут за налажење решења за проблеме на Kосову и Метохији. И даље ћемо остати посвећени преговорима. То је наша јасна позиција. Уколико Приштина буде покренула своју кампању за признања, знамо шта нам је чинити, више пута смо о томе говорили“, рекао је министар Селаковић.
 
Нагласио је да је суштина у томе да морамо да преговарамо ако желимо решење које ће бити одрживо и трајно и које ће помоћи изградњи поверења између Срба и Албанаца.

Поводом упутства Министарства спољних послова БиХ да сви који су од 1992. до 1995. били укључени у територијалну одбрану у БиХ не путују у Србију због могућег хапшења и недавног хапшења једног држављанина БиХ, министар Селаковић каже да излаз из те ситуације мора да буде у комуникацији и разговору.

„Не желим да верујем да је неко био спреман да угрожава односе две државе злоупотребом овог случаја. Не желим да верујем да неко нешто жели да злоупотребљава и ствара тензије“, рекао је министар Селаковић и навео да се поводом тог случаја виде разлике у врху БиХ.

Нагласио је да је Србија опредељена за мир и стабилност у региону, да ће стрпљиво и мукотропно градити мир, јер нам се тако омогућава да са поносом, када завијоримо српску тробојку, знамо да је Србија земља која ће имати највећи економски раст у Европи.