Селаковић: Србија чврсто остаје на позицији поштовања међународног права

16. мај 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је на данашњем састанку Савета ЕУ за спољну политику, којем су присуствовали и шефови дипломатија са западног Балкана, да се Србија доследно залаже за примену мирних дипломатских средстава у решавању сукоба и спорова. 

"Ми смо држава која се залаже за примену мирних дипломатских средстава у решавању сукоба и спорова и остајемо на тој позицији, као што остајемо чврсто на позицији поштовања једног од кључних начела међународног јавног права и међународних односа, а то је поштовање територијалног интегритета и политичке независности међународно признатих држава чланица УН, што Украјина и јесте", казао је Селаковић после састанка.

Према његовим речима, наша порука је била веома јасна и од првих дана украјинско-руског сукоба Србија је заузела вема јасну позицију сматрајући сваку врсту оружаног решења одређених проблема за нешто што нема нашу подршку.

"Ми смо своју позицију утврдили и учврстили и својим гласањима у релевантним међународним организацијама, на првом месту у Генералној скупштини УН и наш кредибилитет да наступамо са тих позиција и да говоримо на такав начин је нешто што се не доводи у питања”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је навео да је на састанку у Бриселу скренуо пажњу и на енергетску ситуацију у Србији, односно одакле се снабдевамо гасом и нафтом и указао на другачију позицију Србије у сваком смислу у односу на све друге који су данас наступали на Савету за спољне послове.

Селаковић је изјавио да су на данашњем састанку Савета ЕУ за спољну политику у Бриселу шефови дипломатија западног Балкана имали прилику да изнесу своје позиције о руско-украјинском сукобу, а да су неке државе чланице ЕУ, као што су Пољска али и балтичке републике, на врло експлицитан начин ставиле до знања да се од нас очекује усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, односно увођење санкција Руској Федерацији.

“Тема тога састанка много више од самог западног Балкана јесте био однос према кризи на истоку Европе, сукобу Украјине и Русије. Свако од нас са западног Балкана имао је прилику да изнесе које су наше позиције, с друге стране имали смо прилику и да чујемо који је однос чланица ЕУ према тим нашим ставовима”, рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је нагласио да је на састанку Србија поново добила јасну и недвосмислену подршку Мађарске и пренео да је мађарски министар иностраних послова и спољне трговине Петер Сијарто рекао да од Србије не треба да се очекује доношење такве тешке одлуке све докле ЕУ Србији не понуди нешто што ће бити “најмање једнако оној штети коју би Србија претпрела посезањем за таквом једном одлуком".

“А то нешто што треба да јој се понуди јесте моментално, што значи одмах пуноправно чланство у ЕУ, рекавши да је Србија већ одавно зрела да постане држава чланица ЕУ”, навео је министар Селаковић говорећи о ставовима које је изнео његов мађарски колега.

Шеф српске дипломатије је прецизирао да је министар Сијарто, за кога је навео да је наш осведочени и добар пријатељ, врло јасно и недвосмислено послао поруку у којој је повукао паралелу између Србије и Мађарске, уз ту разлику да је Мађарска чланица ЕУ, и у име Владе Србије и Министарства спољних послова захвалио министру Сијарту, али и влади Виктора Орбана на сталној, приципијелној, јасној и веома чврстој подршци европском путу Србије.