Selaković: Srbija čvrsto ostaje na poziciji poštovanja međunarodnog prava

16. maj 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je na današnjem sastanku Saveta EU za spoljnu politiku, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija sa zapadnog Balkana, da se Srbija dosledno zalaže za primenu mirnih diplomatskih sredstava u rešavanju sukoba i sporova. 

"Mi smo država koja se zalaže za primenu mirnih diplomatskih sredstava u rešavanju sukoba i sporova i ostajemo na toj poziciji, kao što ostajemo čvrsto na poziciji poštovanja jednog od ključnih načela međunarodnog javnog prava i međunarodnih odnosa, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti međunarodno priznatih država članica UN, što Ukrajina i jeste", kazao je Selaković posle sastanka.

Prema njegovim rečima, naša poruka je bila veoma jasna i od prvih dana ukrajinsko-ruskog sukoba Srbija je zauzela vema jasnu poziciju smatrajući svaku vrstu oružanog rešenja određenih problema za nešto što nema našu podršku.

"Mi smo svoju poziciju utvrdili i učvrstili i svojim glasanjima u relevantnim međunarodnim organizacijama, na prvom mestu u Generalnoj skupštini UN i naš kredibilitet da nastupamo sa tih pozicija i da govorimo na takav način je nešto što se ne dovodi u pitanja”, rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je naveo da je na sastanku u Briselu skrenuo pažnju i na energetsku situaciju u Srbiji, odnosno odakle se snabdevamo gasom i naftom i ukazao na drugačiju poziciju Srbije u svakom smislu u odnosu na sve druge koji su danas nastupali na Savetu za spoljne poslove.

Selaković je izjavio da su na današnjem sastanku Saveta EU za spoljnu politiku u Briselu šefovi diplomatija zapadnog Balkana imali priliku da iznesu svoje pozicije o rusko-ukrajinskom sukobu, a da su neke države članice EU, kao što su Poljska ali i baltičke republike, na vrlo eksplicitan način stavile do znanja da se od nas očekuje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

“Tema toga sastanka mnogo više od samog zapadnog Balkana jeste bio odnos prema krizi na istoku Evrope, sukobu Ukrajine i Rusije. Svako od nas sa zapadnog Balkana imao je priliku da iznese koje su naše pozicije, s druge strane imali smo priliku i da čujemo koji je odnos članica EU prema tim našim stavovima”, rekao je ministar Selaković.

Ministar Selaković je naglasio da je na sastanku Srbija ponovo dobila jasnu i nedvosmislenu podršku Mađarske i preneo da je mađarski ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto rekao da od Srbije ne treba da se očekuje donošenje takve teške odluke sve dokle EU Srbiji ne ponudi nešto što će biti “najmanje jednako onoj šteti koju bi Srbija pretprela posezanjem za takvom jednom odlukom".

“A to nešto što treba da joj se ponudi jeste momentalno, što znači odmah punopravno članstvo u EU, rekavši da je Srbija već odavno zrela da postane država članica EU”, naveo je ministar Selaković govoreći o stavovima koje je izneo njegov mađarski kolega.

Šef srpske diplomatije je precizirao da je ministar Sijarto, za koga je naveo da je naš osvedočeni i dobar prijatelj, vrlo jasno i nedvosmisleno poslao poruku u kojoj je povukao paralelu između Srbije i Mađarske, uz tu razliku da je Mađarska članica EU, i u ime Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova zahvalio ministru Sijartu, ali i vladi Viktora Orbana na stalnoj, pricipijelnoj, jasnoj i veoma čvrstoj podršci evropskom putu Srbije.