Србија придаје посебан значај пријатељству и стратешком партнерству са Азербејџаном

27. дец 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Азербејџана Камилом Хасијевом.

Министар Селаковић је поручио да Србија придаје посебан значај пријатељству и стратешком партнерству са Азербејџаном, нарочито имајући у виду да оно почива на међусобном разумевању у погледу поштовања принципа суверенитета и територијалног интегритета.

У том светлу, посебно је захвалио Азербејџану на недвосмисленом и чврстом ставу по питању Косова и Метохије, као и подршци позицији Србије у оквиру међународних организација, истакавши значај посвећености обе државе принципима међународног права.

Селаковић се осврнуо на своју успешну посету Бакуу ове године, као и на веома добре разговоре које је имао са министром Бајрамовом на маргинама Комеморативног скупа Покрета несврстаних у Београду, који су Србија и Азербејџан заједно успешно организовали у октобру, истакавши да се нада да ће се у наредном периоду реализовати посета председника Азербејџана Илхама Алијева. нарочито имајући у виду да наше две земље следеће године прослављају значајан јубилеј – 25 година дипломатских односа. Саговорници су, у том смислу, договорили да се на нивоу два министарства спољних послова усагласи и план заједничких активности током наредне године за обележавање овог јубилеја.

Када је реч о економској сарадњи, Селаковић је указао да она заостаје за одличним билатералним политичким односима и нагласио да је потребно радити на њеном интензивирању. Додао је да је Међувладина комисија за трговину и економску сарадњу веома значајан алат за њено јачање и да треба  искористити све њене практичне могућности.

Министар је изразио уверење да ће недавно потписан Споразум о обостраном укидању виза значајно олакшати промет људи и имати позитиван ефекат по сарадњу, посебно у области привреде и туризма. Такође, пренео је да би укупним односима додатно допринело успостављање директне авио-линије између наших престоница.

Саговорници су разменили искуства својих земаља у борби против корона вируса, а Селаковић је овом приликом захвалио Азербејџану на помоћи коју је у неколико наврата упутио нашој земљи.