Srbija pridaje poseban značaj prijateljstvu i strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom

27. dec 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Azerbejdžana Kamilom Hasijevom.

Ministar Selaković je poručio da Srbija pridaje poseban značaj prijateljstvu i strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom, naročito imajući u vidu da ono počiva na međusobnom razumevanju u pogledu poštovanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

U tom svetlu, posebno je zahvalio Azerbejdžanu na nedvosmislenom i čvrstom stavu po pitanju Kosova i Metohije, kao i podršci poziciji Srbije u okviru međunarodnih organizacija, istakavši značaj posvećenosti obe države principima međunarodnog prava.

Selaković se osvrnuo na svoju uspešnu posetu Bakuu ove godine, kao i na veoma dobre razgovore koje je imao sa ministrom Bajramovom na marginama Komemorativnog skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu, koji su Srbija i Azerbejdžan zajedno uspešno organizovali u oktobru, istakavši da se nada da će se u narednom periodu realizovati poseta predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva. naročito imajući u vidu da naše dve zemlje sledeće godine proslavljaju značajan jubilej – 25 godina diplomatskih odnosa. Sagovornici su, u tom smislu, dogovorili da se na nivou dva ministarstva spoljnih poslova usaglasi i plan zajedničkih aktivnosti tokom naredne godine za obeležavanje ovog jubileja.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Selaković je ukazao da ona zaostaje za odličnim bilateralnim političkim odnosima i naglasio da je potrebno raditi na njenom intenziviranju. Dodao je da je Međuvladina komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju veoma značajan alat za njeno jačanje i da treba  iskoristiti sve njene praktične mogućnosti.

Ministar je izrazio uverenje da će nedavno potpisan Sporazum o obostranom ukidanju viza značajno olakšati promet ljudi i imati pozitivan efekat po saradnju, posebno u oblasti privrede i turizma. Takođe, preneo je da bi ukupnim odnosima dodatno doprinelo uspostavljanje direktne avio-linije između naših prestonica.

Sagovornici su razmenili iskustva svojih zemalja u borbi protiv korona virusa, a Selaković je ovom prilikom zahvalio Azerbejdžanu na pomoći koju je u nekoliko navrata uputio našoj zemlji.