Старовић: САД поседују механизме да изврше притисак на Приштину

11. јун 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић изразио је данас очекивање да ће администрација америчког председника Џозефа Бајдена учинити одређене кораке како би Приштина спровела обавезе из бриселског дијалога, иако су привремене институције самоуправе у Приштини својеврсно чедо Запада.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, оценио да САД поседују механизме да изврше притисак на ПИС у Приштини, и подсетио на улогу Ричарда Гренела и примену реторзивних мера када је влада Рамуша Харадинаја увела нецивилизацијске таксе и блокирала дијалог са Београдом.

Коментаришући управо завршени западнобалкански Самит у Тирани, на којем је Аљбин Курти изнео неконструктивне ставове по питању дијалога Београда и Приштине, Старовић је констатовао да је Курти остао роб својих екстремних идеолошких ставова, који су комбинација револуционарног марксизма и хоџаизма са екстремним албанским национализмом.

Београд, како је истакао, не треба да наседа на провокације пред наставак дијалога Београда и Приштине.

Осврћући се на недавно одржану седницу Савета безбедности УН на тему рада Резидуалног механизма у Хагу и на реакције Председника Србије Александра Вучића на однос суда према српском народу и српским жртвама, Старовић је нагласио да је председник Вучић свим грађанима Србије својим ставом омогућио да ходају уздигнуте главе.

Поводом предстојећих разговора председника Русије Владимира Путина и председника САД у Женеви, Старовић је оценио да би то могао бити позитиван корак у смеру вођења конструктивног дијалога, наспрам садашње повишене реторике.

То је, према његовим речима, важно и за Србију која води политику мирољубиве сарадње и суверене једнакости, јер у временима повишене реторике међу великим силама расту и притисци на државе попут наше.