Starović: SAD poseduju mehanizme da izvrše pritisak na Prištinu

11. jun 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izrazio je danas očekivanje da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena učiniti određene korake kako bi Priština sprovela obaveze iz briselskog dijaloga, iako su privremene institucije samouprave u Prištini svojevrsno čedo Zapada.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, ocenio da SAD poseduju mehanizme da izvrše pritisak na PIS u Prištini, i podsetio na ulogu Ričarda Grenela i primenu retorzivnih mera kada je vlada Ramuša Haradinaja uvela necivilizacijske takse i blokirala dijalog sa Beogradom.

Komentarišući upravo završeni zapadnobalkanski Samit u Tirani, na kojem je Aljbin Kurti izneo nekonstruktivne stavove po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, Starović je konstatovao da je Kurti ostao rob svojih ekstremnih ideoloških stavova, koji su kombinacija revolucionarnog marksizma i hodžaizma sa ekstremnim albanskim nacionalizmom.

Beograd, kako je istakao, ne treba da naseda na provokacije pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Osvrćući se na nedavno održanu sednicu Saveta bezbednosti UN na temu rada Rezidualnog mehanizma u Hagu i na reakcije Predsednika Srbije Aleksandra Vučića na odnos suda prema srpskom narodu i srpskim žrtvama, Starović je naglasio da je predsednik Vučić svim građanima Srbije svojim stavom omogućio da hodaju uzdignute glave.

Povodom predstojećih razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD u Ženevi, Starović je ocenio da bi to mogao biti pozitivan korak u smeru vođenja konstruktivnog dijaloga, naspram sadašnje povišene retorike.

To je, prema njegovim rečima, važno i za Srbiju koja vodi politiku miroljubive saradnje i suverene jednakosti, jer u vremenima povišene retorike među velikim silama rastu i pritisci na države poput naše.