Старовић: Србија спремна и одлучна да настави свој европски пут

23. јун 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Старовић учествовао је данас на видео-конференцији министара спољних послова Централно-европске иницијативе.

Старовић је поручио да је чланство у Европској унији стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије, истакавши да је наша земља спремна и одлучна да настави свој европски пут.

Државни секретар је рекао да Србија процесом реформи на свим друштвеним плановима жели да буде најбољи могући, поуздан партнер Европској унији, да је отворена за критике, али и да очекује  да се објективно вреднују успеси које постиже.

Подвукао је да наша земља искрено верује у сарадњу и подршку европских партнера, а посебно је указао на значај регионалне сарадње, која, како је нагласио, није замена за евроинтеграције већ само надоградња тог процеса.

„Наша земља жели и настоји да пружи допринос изградњи европског пројекта - очувањем мира, економским растом и бољитком, промоцијом позитивне агенде и дијалога, али и иницирањем идеја и предлога за додатно повезивање и креирање услова за бољи живот у Србији и суседству. То је разлог што је руководство Србије посвећено реализацији идеје мини шенген", рекао је Старовић.

Додао је и да наша земља веома уважава позитивну поруку Словеније да ће регион бити један од приоритета током њеног председавања Савету Европске уније.

„Подсећам вас да је наша страна у овом тренутку спремна за отварање шест поглавља за која смо поднели преговарачке позиције, што смо и пренели нашим европским саговорницима на јучерашњој Међувладиној конференцији са Србијом. Спремни смо и за отварање два преговарачка кластера, чиме би и нова методологија била примењена у пракси”, рекао је Старовић.

Говорећи о о доприносу и мерама Србије у борби против пандемије Ковид-19, Старовић је посебно истакао слање пошиљки вакцина суседима у региону и омогућавање вакцинације у Србији.

„Србија је у регион до сада послала 240.000 вакцина, а на својој територији је вакцинисала око 190.000 грађана земаља из региона, што значи да смо укупно обезбедили око 430.000 вакцина за своје суседе“, рекао је државни секретар.

Своје излагање Старовић је закључио поручујући да данашњи скуп потврђује заједничко опредељење за јачање регионалног мултилатералног оквира сарадње.